σε ,

Η τήρηση των δεσμεύσεων του Καναδά για το κλίμα είναι προϋπόθεση για την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ

Τη συμμόρφωση του Καναδά με το πρωτόκολλο του Κιότο που από κοινού με την ΕΕ υπέγραψε αλλά μονομερώς δεν τήρησε ως βάση για περαιτέρω συνεργασία, ζήτησε από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Κρίτων Αρσένης επισήμανε, επιπλέον, ότι ο λόγος για την επιδεικτική μη τήρηση των κλιματικών δεσμεύσεων του Καναδά, είναι η εξορυκτική βιομηχανία πετρελαίου από πετρελαιοφόρα άμμο, που οδηγεί σε τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καταπάτηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών, απειλές για τη δημόσια υγεία, καταστροφή των υδάτινων αποθεμάτων και της βιοποικιλότητας καθώς και κρίσιμων αποθηκών άνθρακα του πλανήτη.

Η Κάθριν Άστον παραδέχθηκε ότι ο ρόλος του Καναδά στην παγκόσμια κλιματική συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης ήταν χαμηλότερος των προσδοκιών. Επισήμανε ότι διαβλέπει μια στροφή της στάσης του Καναδά, την οποία και θα ενθαρρύνει με άμεσο στόχο να υπάρξει δέσμευση για ουσιαστική μείωση των εκπομπών CO2 στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κοπεγχάγης. Η κυρία Άστον απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει στο ζήτημα της εκμετάλλευσης της πετρελαιοφόρας άμμου στον Καναδά, τη στιγμή που οι καταστροφικές της επιπτώσεις έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Μετά τη λήξη της συζήτησης, ο Κρίτων Αρσένης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία των διαπραγματεύσεων για την νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά. Θα ήταν ανεπίτρεπτο να μην τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εκμετάλλευση της πετρελαιοφόρας άμμου. Είναι ο λόγος που ο Καναδάς δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις του για το κλίμα και δεν είναι κατανοητό πώς μία χώρα που παραβιάζει επιδεικτικά μία νομικά δεσμευτική κλιματική συμφωνία που έχουμε υπογράψει από κοινού, μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».