σε ,

Θέμα: Ανάγκη προστασίας ερυθρού τόνου μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Kriton Arsenis (S&D) προς την Επιτροπή

ΘΕΜΑ: Ανάγκη προστασίας ερυθρού τόνου μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

Με βάση εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, από την ημέρα που βυθίστηκε η πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, το σύνολο του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στον Κόλπο ξεπέρασε τα 600.000 βαρέλια (άνω των 95 εκ. λίτρων). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον Κόλπο του Μεξικού διαρρέουν καθημερινά 12.000 με 19.000 βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια και εκφράζονται φόβοι για ολοκληρωτική καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας του Κόλπου. Η χρονική στιγμή της διαρροής έχει ιδιαίτερη σημασία για την αναπαραγωγή πολλών ειδών θαλάσσιων ζωής, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ειδών υψηλής εμπορικής αξίας, όπως ο ερυθρός τόνος, ο οποίος μεταναστεύει προς τον Κόλπο ή βρίσκεται ήδη εκεί προκειμένου να αναπαραχθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία του Τόνου (ICCAT), σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα του ερυθρού τόνου στον Ατλαντικό έχουν συρρικνωθεί στο 15% του πληθυσμού συγκριτικά με τα αντίστοιχα πριν 40 χρόνια, περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν το φόβο ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο μπορεί να αποτελεί τη χαριστική βολή για το δυτικό πληθυσμό του Ατλαντικού. Η διαρροή αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα αυγά και τις προνύμφες του ερυθρού τόνου, ενώ θα βλάψει και τα ενήλικα άτομα μέσω της αναπνοής και λόγω της μεγάλης επιφάνειας των βραγχίων τους. Επιπλέον, άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή της ρίψης χημικών μέσων διασποράς άνω των 3 εκ. λίτρων, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Δεδομένης της καταστροφής με την οποία απειλείται συνολικά ο πληθυσμός του Ατλαντικού και της ύπαρξης δύο μόνο περιοχών αναπαραγωγής (Κόλπος του Μεξικού και Μεσόγειος), από τις οποίες η πρώτη βρίσκεται σε συνθήκες οικολογικής κατάρρευσης για άγνωστο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή ερωτάται:

α) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στα πλαίσια της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία του Τόνου (ICCAT) που πρόκειται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο για την προστασία του πληθυσμού του τόνου του Ατλαντικού;

(β) Προτίθεται να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και ανάκαμψης του συνολικού πληθυσμού που αλιεύεται από τον ευρωπαϊκό στόλο και ποια θα είναι αυτά;

 

E-4627/10EL Απάντηση της κας Δαμανάκη εξ ονόματος της Επιτροπής (20.9.2010)

 

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) είναι η περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης της αλιείας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού.

Δύο βασικά αποθέματα ερυθρού τόνου υπάρχουν στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο: το δυτικό απόθεμα, με περιοχές αναπαραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, και το ανατολικό απόθεμα, που αναπαράγεται στη Μεσόγειο. Η ICCAT ενέκρινε σχέδια ανάκαμψης για το δυτικό και για το ανατολικό απόθεμα, τα οποία θα συζητηθούν και θα επανεξεταστούν κατά την επόμενη ετήσια σύνοδό της, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 17 – 28 Νοεμβρίου 2010.

Η ΕΕ έχει ποσόστωση στο ανατολικό απόθεμα και, ως εκ τούτου, ο στόλος της ΕΕ αλιεύει μόνο αυτό το απόθεμα.

Πριν από την ετήσια σύνοδο της ICCAT, η επιστημονική επιτροπή ICCAT θα αξιολογήσει, στη συνεδρίασή της του Οκτωβρίου 2010, την κατάσταση του ανατολικού και του δυτικού αποθέματος ερυθρού τόνου του Ατλαντικού και θα υποβάλει συστάσεις προς την επιτροπή ICCAT. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι επιτροπή ICCAT θα είναι επίσης σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις του δραματικού ατυχήματος του Κόλπου του Μεξικού στο ευαίσθητο δυτικό απόθεμα ερυθρού τόνου.

Για την επόμενη ετήσια σύνοδο της ICCAT, και όσον αφορά τον ερυθρό τόνο, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προωθήσει τα κατάλληλα επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία αυτού του ευαίσθητου αποθέματος.