σε ,

Θέμα: Απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον η διαρροή πετρελαίου από ναυάγια πλοίων

Θέμα: Απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον η διαρροή πετρελαίου από ναυάγια πλοίων

Η διαρροή πετρελαίου από τα ναυάγια πλοίων στον πυθμένα των ωκεανών απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον. Εκτιμάται πως μια πετρελαιοκηλίδα μέχρι και 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή στον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στους ωκεανούς της γης την επόμενη δεκαετία, λόγω των διαρροών πετρελαίου από τα ναυάγια.

Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια βάση δεδομένων βυθισμένων πλοίων, υπάρχουν 8.569 ενδεχομένως ρυπογόνα ναυάγια, εκ των οποίων τα 1.583 ήταν πετρελαιοφόρα. Τα ναυάγια, στην πλειονότητα τους χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπολογίζεται πως κρατούν μεταξύ 2,5 με 20 εκ τόνους πετρελαίου που μπορούν να διαρρεύσουν εξαιτίας της διάβρωσης. Μετά από ήδη 70 χρόνια παραμονής των ναυαγίων στον πυθμένα της θάλασσας, αναμένεται να αρχίσει σύντομα η διαρροή του πετρελαίου. Ερευνητές υποστηρίζουν πως ακόμη και με τη χαμηλότερη εκτίμηση, η ποσότητα είναι διπλάσια από αυτή που διέρρευσε μετά από την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού και 60 φορές μεγαλύτερη από αυτή που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez. Σύμφωνα με τους ερευνητές η περίοδος των διαρροών αναμένεται να διαρκέσει 50 χρόνια.

Δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλείται από τη διαρροή του πετρελαίου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και την αλιεία, ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της το φαινόμενο;

– Στα πλαίσια εφαρμογής της οδηγίας 2008/56/ΕΚ για τη θαλάσσια στρατηγική, σκοπεύει να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία και με τα κράτη μέλη;

– Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το οικονομικό κόστος των ενεργειών που απαιτούνται σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ναυαγίων, ειδικά στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, είναι βρετανικής και αμερικανικής προέλευσης;

– Στα πλαίσια της Διεθνούς Σύμβασης για την Βιοποικιλότητα, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει σε διεθνές επίπεδο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη διαρροή πετρελαίου και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών.