σε , , ,

Ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ: Ετοιμάζουν την επέκταση του περιβαλλοντικού εγκλήματος από το νέο αγοραστή

30.09.2020

  • Η ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες για τη χρεοκοπία της ΛΑΡΚΟ πουλώντας επί σειρά ετών το μετάλλευμα στο 60% των διεθνών τιμών.
  • Ετοιμάζεται η παράδοση των μεταλλείων της Εύβοιας στον ιδιώτη αγοραστή με απαλλαγή από τα περιβαλλοντικά πρόστιμα. Ο ιδιώτης θα μπορεί ανενόχλητος να συνεχίσει το έγκλημα.
  • Η εξόρυξη στα εδάφη των μεταλλείων στην Εύβοια θα έπρεπε να απαγορεύεται λόγω του θείου. Η συνέχισή της θα οδηγήσει σε περαιτέρω ρύπανση του νερού με εξασθενές χρώμιο.

«Η ΛΑΡΚΟ έχει προκαλέσει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα για να μπορεί να προμηθεύει το 40% του νικελίου της Ευρώπης σε τιμές ευκαιρίας» επισήμανε ο  Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σε επίκαιρη ερώτησή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στις 21/9/2020. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, αφού διαλύσει τα οποιαδήποτε εργασιακά δικαιώματα, θέλει να απαλλάξει τον μελλοντικό αγοραστή από την ευθύνη των παρελθόντων εγκλημάτων και να του επιτρέψει να συνεχίσει το έγκλημα ανενόχλητος. Λόγω του θείου στα εδάφη των μεταλλείων στην Εύβοια θα έπρεπε να απαγορεύεται η εξόρυξη. Η συνέχισή της θα οδηγήσει σε περαιτέρω ρύπανση του νερού με εξασθενές χρώμιο».

«Ο κ. Χατζηδάκης κατηγορεί την ΛΑΡΚΟ για χρεοκοπία όταν η ΝΔ το 2004-2007 υπέγραψε την αδιανόητη σύμβαση, με την οποία η ΛΑΡΚΟ δεσμεύτηκε να πουλήσει το μετάλλευμά της 60% φθηνότερα σε σχέση με την τιμή αγοράς! Γι’ αυτή τη ΛΑΡΚΟ, που έπεσε θύμα ακραίας κακοδιαχείρισης από τα κυβερνητικά κόμματα, μιλάμε. Τώρα, αφού πουλούσατε το μετάλλευμα τζάμπα για χρόνια, θέλετε να διαλύσετε τα εργασιακά δικαιώματα και να δώσετε τη ΛΑΡΚΟ τζάμπα».

«Έχουμε μεταλλεία, τα οποία σκοπεύετε να τα δώσετε στον επόμενο ιδιώτη – με εργολαβικούς εργαζόμενους – για να τα λειτουργήσει. Σύμφωνα με έρευνες, στα λιμνάζοντα νερά «ανοιχτών ορυχείων» όπως της ΛΑΡΚΟ, δημιουργείται το φαινόμενο της «όξινης απορροής». Νερό, οξυγόνο της ατμόσφαιρας και θειάφι από τα μικτά θειούχα μεταλλεύματα δημιουργούν θειικό οξύ το οποίο διαλύει τα άλατα των βαρέων μετάλλων και αυτός είναι ο μηχανισμός που δημιουργεί το εξασθενές χρώμιο. Αυτό το έγκλημα θέλετε να συνεχίσετε με την ιδιωτικοποίηση των μεταλλείων. Πείτε μας τι δεσμεύσεις παίρνετε –εσείς εκπροσωπώντας τον υπουργό- αναφορικά με την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος από την ΛΑΡΚΟ; Και το ρωτώ αυτό, υπενθυμίζοντας ότι μέσω του υδροφόρου ορίζοντα των Ψαχνών Ευβοίας και του Ασωπού τρέφεται η Αθήνα και το εξασθενές χρώμιο φτάνει και μολύνει το καθημερινό μας πιάτο! Τι δεσμεύσεις λαμβάνετε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα συνεχιστεί με τον νέο ιδιώτη στον οποίο θέλετε να χαρίσετε τα λατομεία της ΛΑΡΚΟ, πέρα από την διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής τους;» ρώτησε ο κ. Αρσένης.

«Η εταιρεία συνεχίζοντας το αναποτελεσματικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που έχει επικρατήσει, θα συνέχιζε να γράφει ζημιές σε καθημερινή βάση. Και δεν θα μπορούσε βεβαίως να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις. Και δεν προσπερνώ το θέμα της περιβαλλοντικής ζημιάς και του Ασωπού. Να σας πως το 2014 είχα χειριστεί το θέμα της αποκατάστασης του Ασωπού με μια πολύ σημαντική παρέμβαση εκεί, αλλά δεν είναι της ώρας. Θα τα πούμε άλλη στιγμή. Τα συναρμόδια υπουργεία, σε στενή συνεργασία με τον ειδικό διαχειριστή βάσει του Ν. 4664/2020 και του ανελαστικού χρονοδιαγράμματος, προχωράμε στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και την είσοδο επενδυτή, ώστε να επιτευχθεί η πληρέστερη δυνατή ικανοποίηση εργαζομένων, εργολάβων και λοιπών πιστωτών» επισήμανε το Υφυπουργός Περιβάλλοντος  κ. Ταγαράς.