σε , ,

Ιδιωτικοποίηση του νερού και δώρο της Ψυττάλειας στην Σουέζ;

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Ιδιωτικοποίηση του νερού και δώρο της Ψυττάλειας στην Σουέζ;”

Επίθεση στην παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Αθήνας και τη διαφαινόμενη παραχώρηση της Ψυττάλειας στη γαλλική εταιρεία Σουέζ, έκανε ο Κρίτων Αρσένης μιλώντας σήμερα στη συζήτηση για την ΕΥΔΑΠ στη Ειδική Επιτροπή Υδάτων της Βουλής.

Όπως επεσήμανε ο Κ. Αρσένης, διαφαίνεται η ανάθεση της μεγαλύτερης εργολαβίας της Ευρώπης, της διαχείρισης του ΚΕΛ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) Ψυττάλειας στην Γαλλική εταιρεία Σουέζ. Έως πρότινος, η εργολαβία 300 εκ. δίνονταν πάντα στον Άκτωρ. Σήμερα, η κυβέρνηση προσπαθεί να τη δώσει στη γαλλική εταιρεία Σουέζ, η οποία έχει εκδιωχθεί πλέον από δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, μετά την αύξηση του κόστους και μείωση της ποιότητας του νερού που προκάλεσε η διαχείριση της. «Προφανώς, στον Άκτωρ θα παραχωρήσουν άλλο κρατικό μονοπώλια σε αντάλλαγμα», σημείωσε ο Κ.Αρσένης.

Ο Κ.Αρσένης αναφέρθηκε, επίσης, στις βαρύτατες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση παραβίασε την απόφαση του ΣτΕ του 2014, η οποία όριζε ότι η ΕΥΔΑΠ και το νερό πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσια διαχείριση, ότι πρέπει να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή του και επιτάσσει την επαναφορά των μετοχών της από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.

Το 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε για μια ημέρα όλες τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ στο Υπουργείο Οικονομικών και αμέσως την επόμενη ημέρα τις πέρασε στο Υπερταμείο, στο οποίο έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Επιλογή καθόλου τυχαία, καθώς έτσι πληρώνονται οι παχυλοί μισθοί των στελεχών του Υπερταμείου. Η ΕΥΔΑΠ είναι η μόνη τόσο κερδοφόρα επιχείρηση στο Υπερταμείο, επεσήμανε ο Κ.Αρσένης, και τόνισε ότι το 70% των κερδών της δίνεται ως μέρισμα, το μεγαλύτερο μέρος πάει στο Υπερταμείο το οποίο χρησιμοποιεί το 50% για την αποπληρωμή του χρέους και το 50% για τους μισθούς και έξοδα του Υπερταμείου.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, δεν ανανέωσε την 20ετή σύμβαση αποκλειστικής διανομής διυλισμένου νερού από την ΕΥΔΑΠ, αλλά την άφησε σε εκκρεμότητα, «στρώνοντας το χαλί» όπως δήλωσε ο κ. Αρσένης, «στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των λιμνών και αγωγών που φέρνουν το νερό στην Αθήνα».

«Ποια είναι η χώρα μοντέλο για την ιδιωτικοποίηση των νερών που πίνει η Αθήνα», ρώτησε τον Γ.Γ του Υπουργείου Περιβάλλοντος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη συζήτηση. «Εκτός της Χιλής του Πινοσέτ, δεν γνωρίζω άλλη χώρα να το έχει κάνει», επισήμανε ο Κ.Αρσένης. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργείας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των ΣΔΙΤ και τα ενθαρρύνει.