σε , ,

Κενά στους μηχανισμούς έγκρισης των μεταλλαγμένων προϊόντων παραδέχεται ο Επίτροπος Υγείας

Απαιτείται η ενίσχυση της ανεξάρτητης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παραδέχτηκε ο Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη για την επιστημονική αξιοπιστία των μελετών της EFSA σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από την πατάτα Amflora, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. O Επίτροπος Ντάλι, απέφυγε για δεύτερη φορά να απαντήσει ευθέως για ποιο λόγο η Επιτροπή δεν εμπιστεύτηκε τις δύο αρχικές μελέτες της EFSA και ζήτησε να διεξαχθεί και τρίτη με εμπλοκή και άλλων φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε την καλλιέργεια αλλά και τη χρήση για την παραγωγή ζωοτρόφων της πατάτας Amflora, ο σπόρος της οποίας παρασκευάζεται από την γερμανική εταιρεία BASF. Η έγκριση αυτή ήταν η πρώτη που έγινε εντός ΕΕ από το 1998.

Κατά την έγκριση της Amflora, η Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι έλαβε υπόψη «επανειλημμένες θετικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις». Ωστόσο, εξαιτίας αμφιβολιών για την αξιοπιστία των γνωμοδοτήσεων της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις από τη διάθεση της μεταλλαγμένης πατάτας, η Επιτροπή είχε ζητήσει από την EFSA αυτή τη φορά σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) να προχωρήσει σε νέα γνωμοδότηση σχετικά με την ασφάλεια του γονιδίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κρίτωνα Αρσένη

«Υποστηρίζετε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει επιστημονικών δεδομένων. Εξυπακούεται όμως ότι τα εν λόγω επιστημονικά δεδομένα πρέπει να είναι έγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η απόφαση της όσoν αφορά την πατάτα Amflora βασίστηκε σε συνεχείς θετικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη δύο μελέτες επί του θέματος τις οποίες διεξήγαγε η EFSA και οι οποίες όμως θεωρήθηκαν αναξιόπιστες. Έτσι η Επιτροπή ζήτησε την διεξαγωγή τρίτης έρευνας, αυτή την φορά από την EFSA σε συνεργασία με την EMEA. Εάν αυτές οι δύο αρχικές θετικές για την έγκριση της καλλιέργειας της πατάτας Amflora επιστημονικές γνωμοδοτήσεις ήταν έγκυρες, τότε γιατί ζήτησε η Επιτροπή την διεξαγωγή τρίτης έρευνας;»