σε ,

Κοινοτικό πλαίσιο για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των αστικών υγρών αποβλήτων

Zητούν με ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και Κρίτων Αρσένης

 

Τη θέσπιση ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών υγρών αποβλήτων ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και Σπύρος Δανέλλης. Τονίζουν πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της λειψυδρίας, ωστόσο η απουσία κοινοτικών κριτηρίων για την επαναχρησιμοποίηση των υγρών λυμάτων συνεχίζει να αποτελεί ένα κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς και διεθνείς οργανισμοί έχουν θεσπίσει κριτήρια ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των εκροών των αστικών υγρών αποβλήτων, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ (Πολιτεία της Καλιφόρνια), το Ισραήλ, η Αυστραλία, o Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, ένα τέτοιο πλαίσιο θα συνέβαλε στην προστασία του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, αλλά και στην αειφόρο ανάπτυξη των γεωργικών περιοχών.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Σπύρος Δανέλλης δήλωσε τα εξής: «Είναι απορίας άξιον πως η διαμόρφωση μιας σημαντικής για το περιβάλλον διαδικασίας όπως είναι η ανάκτηση υγρών αποβλήτων, εξακολουθεί να μη ρυθμίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδοΤην ίδια στιγμή όμως προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουμε τους ευρωπαίους πολίτες για την ορθολογική διαχείριση του νερού, η έλλειψη του οποίου σε κάποιες περιοχές είναι ήδη δραματική, πρόβλημα που με την Κλιματική Αλλαγή μπορεί να πάρει μη-αναστρέψιμη μορφή.»

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Η περιβαλλοντική κρίση μας υποχρεώνει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Η επιβίωση μας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά θα το κάνουμε. Πρωταρχικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η κατάργηση των όρων “απόρριμμα” και “απόβλητο”. Σήμερα, που όλοι οι φυσικοί πόροι φτάνουν στα όρια της εξάντλησης, η επανάχρηση και ανάκτηση φυσικών πόρων γίνεται απόλυτη προτεραιότητα. Το νερό είναι ήδη είδος σε ανεπάρκεια για μεγάλο μέρος των νησιωτικών και αγροτικών μας περιοχών. Όπως και η Ελλάδα, έτσι και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν ήδη νομοθετικό πλαίσιο για την ανάκτηση και επανάχρηση υδάτων. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αυτονόητο. Να τεθούν έγκαιρα οι βάσεις για μια εναρμονισμένη και αποτελεσματική ρύθμιση της ανάκτησης και επανάχρησης υδάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».