σε , ,

Κοινωνικά επιβλαβής η επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αντί για τα δημόσια

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κοινωνικά επιβλαβής η επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αντί για τα δημόσια»

Ερώτηση για την επιβλαβή επιλογή της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με 30 εκατομμύρια ευρώ τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές για τη διενέργεια των τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες για διάγνωση δωρεάν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ερευνητικά εργαστήρια, υπέβαλε ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, στις 27 Μαρτίου.

Η ερώτηση αφορά στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές με το υπέρογκο ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, κέντρα και κλινικές που δεν έχουν την απαιτούμενη εργαστηριακή υποδομή για τη διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων (τεστ). Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση φτιάχνει ένα γαϊτανάκι στο οποίο α) ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτεί τα ιδιωτικά κέντρα, που β) θα υπερκοστολογούν τη λήψη δείγματος από τους ασφαλισμένους/ες, γ) το οποίο κόστος θα μετακυλίεται ξανά στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στους φορολογούμενους/ες, ενώ δ) τα δείγματα από τα ιδιωτικά διαγνωστικά θα εξετάζονται στα υπαγόμενα στο δημόσιο εργαστήρια, σε τιμή πολύ μικρότερη από αυτή που θα χρεώνει το ιδιωτικό διαγνωστικό το δημόσιο προϋπολογισμό, και ε) τα ρέστα στην τσέπη των κλινικαρχών.

Μέχρι στιγμής, τα υπαγόμενα στο δημόσιο εργαστήρια αναφοράς που έχουν πιστοποίηση από ΕΟΔΥ για να διενεργούν τεστ για τον κορωνοϊό είναι 7 σε όλη την Ελλάδα, με το Παστέρ να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Στην πίσω εικόνα αυτής της κυβερνητικής απόφασης βρίσκεται το προσωπικό των εργαστηρίων που διενεργεί τους ελέγχους. Προσωπικό που εργάζεται 12 ώρες καθημερινά, σε συνθήκες που ίδιοι και οι ίδιες περιγράφουν ως συνθήκες πολέμου, χωρίς επαρκή μέσα προστασίας και με την εξάντληση να έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για ολόκληρη την Αττική, αλλά και μεγάλα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι έλεγχοι διενεργούνται από μόλις 30 άτομα στο σύνολο σε Παστέρ και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Από τις αρχές Μαρτίου, μία σειρά από πανεπιστημιακά και ερευνητικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα έχουν ζητήσει να συμβάλουν δωρεάν στη διάγνωση των κρουσμάτων.

«Η συμβολή τους θα ήταν καθοριστική στο να δημιουργήσουμε εκείνο το δίκτυο αποκεντρωμένων εργαστηρίων, που θα μας επέτρεπε να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο μοντέλο της Γερμανίας και της Κορέας, και μάλιστα με ελάχιστο κόστος», δήλωσε ο βουλευτής, κ. Κρίτων Αρσένης.

Και ενώ οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχει διαθέσιμο δυναμικό, σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, και μάλιστα έχουν σταλεί σχετικές επιστολές στο γραφείο του Πρωθυπουργού από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιλέγει να μην απαντά και να χρηματοδοτήσει στις πλάτες ενός δοκιμαζόμενου λαού τους ιδιώτες κλινικάρχες.

O βουλευτής του ΜέΡΑ25 απευθύνει κάλεσμα στην Νέα Δημοκρατία να παραμερίσει τις  πολιτικές καταβολές της, καθώς είναι εγκληματικό σε συνθήκες πανδημίας να επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού και θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος της υγείας. Η κυβέρνηση και οι Υπουργοί της καλούνται να ανακαλέσουν την αναποτελεσματική και προκλητική απόφαση για την χρηματοδότηση των κλινικαρχών. Αντ’ αυτού, να διαθέσουν τα κονδύλια για προσλήψεις μόνιμου ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού στα δημόσια ερευνητικά κέντρα και  πανεπιστήμια, για αγορά αναλώσιμων και εξοπλισμού, προκειμένου να είναι εφικτή η μαζική εξέταση του πληθυσμού με σκοπό τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού.

Διαβάστε την ερώτηση.