σε ,

Κρίσιμα κενά στη λειτουργία του ΕΟΔΥ θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις ζωές των πολιτών

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κρίσιμα κενά στη λειτουργία του ΕΟΔΥ θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις ζωές των πολιτών»

Ερώτηση για τα κρίσιμα κενά στη λειτουργία του ΕΟΔΥ και την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε οι εργαστηριακοί έλεγχοι να πολλαπλασιαστούν και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών τη χώρας σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, υπέβαλε ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης στις 26 Μαρτίου.

Η ερώτηση αφορούσε στα ελλιπή μέτρα ταυτοποίησης και θεραπείας ασθενών, οι οποίοι είναι πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, όπως στην περίπτωση της 41 ετών γυναίκας από την Καστοριά, αλλά και στην τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, της απαγόρευσης δηλαδή της κυκλοφορίας και της καραντίνας ως βασικό άξονα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τακτική που καθίσταται αναποτελεσματική, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, όταν δεν συνοδεύεται από καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε ένα δημόσιο, δωρεάν  και εξοπλισμένο σύστημα υγείας.

Περαιτέρω, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), που ασκεί κριτική στην τακτική αυτή ήδη από τις αρχές Μαρτίου αλλά και σε αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης από γιατρούς οι οποίοι έχουν επισημάνει την ανάγκη να αλλάξουν οι διαδικασίες και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι γιατροί απαιτούν ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και των νοσοκομείων, με προσωπικό και εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία και κάθε άλλη περίπτωση που χρίζει νοσηλείας.

Όπως τόνισε στην ερώτηση του ο Βουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης:

«Η τακτική του ΕΟΔΥ προϋποθέτει ότι το σύνολο του πληθυσμού της χώρας έχει πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αληθές […] (επιπλέον) αποκλείει μεγάλες μερίδες ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας, όπως τους/τις άστεγους/ες, ανασφάλιστους/ες, άτομα χωρίς χαρτιά, κρατούμενους/ες, και αιτούντες άσυλο στα κλειστά ΚΥΤ και ανοιχτά camps».

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στον καθηγητή επιδημιολογίας στο ΑΠΘ Αλέξη Μπένο και στη δήλωση του για την ανάγκη διενέργειας δειγματοληπτικής μελέτης στον πληθυσμό, προκειμένου να έχουμε πραγματική εικόνα της εξάπλωσης του ιού και  άρα δυνατότητα οργάνωσης των  υπηρεσιών υγείας.

Η ερώτηση του κ. Κρίτωνα Αρσένη έκλεισε με την αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος  κάλεσε σε  «επιθετικά μέτρα για την εύρεση, την απομόνωση, τη θεραπεία και την ιχνηλάτηση (του ιού)».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Βουλευτής της Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, ρωτά την κυβέρνηση:«Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε η διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων να γίνεται εγκαίρως και να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της χώρας;

 Δεσμεύεται να ανταποκριθεί άμεσα στην επείγουσα ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο, όπως με προσλήψεις προσωπικού και αγορά εξοπλισμού, οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην παροχή ιατρικής φροντίδας για τους/τις ασθενείς, είτε από COVID-19, είτε από οποιοδήποτε άλλο νόσημα;»

Διαβάστε την ερώτηση.