σε ,

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον

Αύριο ξεκινά στο Κανκούν του Μεξικού η νέα παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή. Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών, της Κίνας και των ΗΠΑ. Η απόσυρση του νομοσχεδίου για κλιματική αλλαγή από τη Γερουσία και η απώλεια της πλειοψηφίας στο Κονγκρέσο από τους Δημοκρατικούς σκιαγραφούν μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου οι ΗΠΑ θα αδυνατούν εφεξής να επικυρώσουν μια διεθνή συμφωνία για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, διατηρεί μια αρνητική στάση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, αλλά σε εθνικό επίπεδο παίρνει μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μονομερώς. Αν και η Κίνα πέρσι στην Κοπεγχάγη εμπόδισε μια διεθνή συμφωνία, επενδύει μαζικά στην καθαρή ενέργεια και ανακοίνωσε την έγκριση εθνικής νομοθεσίας, εισάγοντας μια σειρά από υποχρεωτικούς κλαδικούς στόχους μείωσης των εκπομπών.

Με δεδομένη, όμως, την αρνητική στάση ΗΠΑ και Κίνας στις διαπραγματεύσεις, η βασική ελπίδα για την επιτυχία τους είναι ότι η θετική έκβαση των συνομιλιών για την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στο Κανκούν.

Η Συνδιάσκεψη του Κανκούν στοχεύει να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες και τη δομή της χρηματοδότησης των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπε η μη δεσμευτική Συμφωνία της Κοπεγχάγης, με στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, ένα κρίσιμο εργαλείο αντιμετώπισης όσο και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, το REDD+, που στοχεύει στην αποτροπή της παγκόσμιας αποδάσωσης με την οικονομική επιβράβευση της προστασίας των δασών, θα τεθεί σε διαπραγμάτευση ως προς τις τελικές του λεπτομέρειες.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στα δύο αυτά ζητήματα θα σηματοδοτήσει πιθανά την οριστική κατάρρευση των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για κλιματική αλλαγή. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η τελευταία μας ελπίδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα είναι τα κράτη του πλανήτη να λάβουν μονομερή μέτρα, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι αμφίβολα.

Η μεξικανική προεδρία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Η περίπτωση της Ιαπωνίας που οδήγησε τον κόσμο σε δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες, το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη συμφωνία στη Ναγκόγια, δείχνει ότι όταν η διοργανώτρια χώρα έχει ενεργό ρόλο μπορούν να γίνουν «θαύματα».