σε , , ,

«Κριτών Αρσένης: Δύο νέες ερωτήσεις για το Χαϊδάρι στη Βουλή, για Σκαραμαγκά και Στρατόπεδα»

Την Τρίτη 10.12.2019 ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας, κατέθεσε στη Βουλή δύο επίκαιρες ερωτήσεις που αφορούν στην υπεράσπιση και ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Αθήνας. Συγκεκριμένα, προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Παραχώρηση της προβλήτας Σκαραμαγκά στο Δήμο Χαϊδαρίου» και προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση «Αποδέσμευση δασικών εκτάσεων των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου και παραχώρηση κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων τους στους ΟΤΑ». Οι επίκαιρες ερωτήσεις αναμένεται να συζητηθούν τις επόμενες μέρες στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι ερωτήσεις αφορούν: (α) στην παραχώρηση στο δήμο Χαϊδαρίου της προβλήτας 4, της μόνης διεξόδου της Δυτικής Αθήνας στο δήμο Χαϊδαρίου, περιοχή που ενώ δεν ήταν ποτέ κομμάτι των ναυπηγείων, έχουν ενταχθεί στην ΕΤΑΔ για να πουληθούν μαζί με τα ναυπηγεία και
(β) στο ζήτημα της σταδιακής απόδοσης των ελεύθερων χώρων που καταλαμβάνουν τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου (3500 στρέμματα) στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και ειδικότερα την ελεύθερη πρόσβαση στις δασικές εκτάσεις των στρατοπέδων, την αξιοποίηση 66 στρεμμάτων για κοινόχρηστους χώρους από το Δήμο Χαϊδαρίου  και την ανάδειξη του ιστορικού χώρου ΜΠΛΟΚ 15, η οποία καθυστερεί.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Αρσένης:

«Η Δυτική Αθήνα έχει δικαίωμα για ελεύθερους χώρους και πράσινο, που να αντισταθμίζουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου και η ακτή του Σκαραμαγκά είναι δύο απαραίτητοι χώροι για να εξισορροπηθεί το έλλειμμα πρασίνου και δημόσιων χώρων που είναι έντονο στην περιοχή».

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων:

1. ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό  Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Αποδέσμευση δασικών εκτάσεων των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου και παραχώρηση κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων τους στους ΟΤΑ»

Ο χώρος των πρώην στρατοπέδων (ΚΕΒΟΠ- ΚΕΔΒ) στο Χαϊδάρι αποτελεί μία έκταση 3.500 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας (2.600 στρμ.) είναι ορεινός όγκος και ταυτόχρονα δασική έκταση. Βρίσκεται στις υπώρειες του Ποικίλου Όρους, που αποτελεί τμήμα του Όρους Αιγάλεω.

Τα στρατόπεδα σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκαταλειφθεί από τον στρατό, με τις όποιες δραστηριότητες παραμένουν σε λειτουργία να έχουν συγκεντρωθεί σε λίγα συγκεκριμένα κτίρια.

Τα πρώην στρατόπεδα εντάχθηκαν, τη δεκαετία του 1990, στο πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ SOS» με κεντρικό στόχο τη διαμόρφωση Στρατηγικού Σχεδίου για τη δημιουργία, ενοποίηση και οργάνωση των χώρων πρασίνου Μητροπολιτικής εμβέλειας και τη διασύνδεσή τους με τους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο. Σήμερα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής προβλέπει ότι οι δασικές εκτάσεις των στρατοπέδων, όπως και όλες οι εκτός σχεδίου περιοχές του Ποικίλου όρους θα αποτελέσουν τμήμα ενός ενιαίου περιφερειακού Φυσικού Πάρκου.

Oι δήμοι διεκδικούν τα στρατόπεδα για να εξισορροπήσουν το έλλειμα πρασίνου και δημόσιων χώρων που είναι έντονο στην Δυτική Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Χαϊδαρίου διεκδικεί έκταση 66 στρεμμάτων για την ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων (πλατειών), ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόδοση του ιστορικού χώρου του στρατοπέδου συγκέντρωσης ΜΠΛΟΚ 15 για τη δημιουργία μουσείου Εθνική Αντίστασης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Δεσμεύεται να αποδεσμεύσει τις δασικές εκτάσεις των στρατοπέδων;
  2. Δεσμεύεται να παραχωρήσει την έκταση 66 στρεμμάτων των στρατοπέδων στο Δήμο Χαϊδαρίου και να αποδεσμεύσει τον χώρο του ΜΠΛΟΚ 15 για να προχωρήσει το σχέδιο δημιουργίας μουσείου Εθνικής Αντίστασης;
Ο ερωτών βουλευτής
         Κρίτων Αρσένης 

2. ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό  Οικονομικών

Θέμα: «Παραχώρηση της προβλήτας Σκαραμαγκά στο Δήμο Χαϊδαρίου»

Η παραχώρηση της προβλήτας 4 στην ακτή Σκαραμαγκά, της μόνης εξόδου της Δυτικής Αθήνας στη θάλασσα, στους κατοίκους του Χαϊδαρίου αποτέλεσε δέσμευση πολλών κυβερνήσεων. Πρόκειται για μια ακτή 220 στρεμμάτων (120 στρέμματα η προβλήτα και 100 στρέμματα ο παρακείμενος χερσαίος χώρος) που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τα ναυπηγεία και δικαιωματικά θα έπρεπε να έχει περάσει στη χρήση του Δήμου Χαϊδαρίου εδώ και πολλά χρόνια. Έως τη δεκαετία του ‘60 η παραλία θεωρούνταν από τις πιο όμορφες της Αττικής. Η αναμόρφωση με χώρους πρασίνου και αναψυχής θα αποτελέσει κίνητρο για την ποιότητα ζωής στην περιοχή και την ανάπλαση όλης της γύρω ακτής. Ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει οργανικό τμήμα μιας ευρύτερης ανάπλασης του αρχαιολογικού περιπάτου της Ιεράς Οδού, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αθήνα και την Αττική.

Όταν χωροθετήθηκε εκεί το hot spot προσφύγων, ο  πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας είχε δεσμευτεί δημόσια, επανειλημμένως, ότι, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας του hot spot, η έκταση θα παραχωρηθεί στο Δήμο Χαϊδαρίου. Το 2018 όμως, η προβλήτα 4 μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑΔ, ενώ πρόσφατα με το ν.4635/2019 συμπεριλήφθηκε στις εκτάσεις που πιθανόν να παραχωρηθούν στον μελλοντικό αγοραστή των ναυπηγείων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεσμεύεται να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να παραχωρηθεί η έκταση στο Δήμο Χαϊδαρίου και στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, άμεσα για το τμήμα που είναι ελεύθερο και μετά το τέλος λειτουργίας του hotspot για το υπόλοιπο;

                                             Ο ερωτών βουλευτής
                                                 Κρίτων Αρσένης