σε , ,

«Κυβέρνηση: Φουλ ολοταχώς στην εξόρυξη παρά τις ακραίες παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων της Ελληνικός Χρυσός σε Σκουριές και Ολυμπιάδα»

Στη Βουλή έφερε με τρεις επίκαιρες ερωτήσεις τις επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού στις περιοχές Σκουριές  και Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής ο Κρίτωνας Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25. Οι επίκαιρες ανέδειξαν την επικινδυνότητα του φράγματος αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα, τη διάχυση τοξικών αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα της Ολυμπιάδας και την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών. Στις ερωτήσεις απάντησαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κύριοι Χατζηδάκης και Οικονόμου και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη στις 29 Νοεμβρίου, 6 Δεκεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Αρσένης:

«Παρά το γεγονός ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εντόπισαν πλήρη αδιαφορία της Ελληνικός Χρυσός για τον σεβασμό των περιβαλλοντικών όρων κατά την εξορυκτική δραστηριότητα στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί την εξόρυξη αυτή.

Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές επισήμαναν: υπέρβαση ποσοτήτων υγρών αποβλήτων που απορρίπτονται στον υδροφόρο ορίζοντα. Παράνομη διαχείριση στερεών αποβλήτων, χωρίς τήρηση των όρων για επικίνδυνα απόβλητα με κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Ρύπανση επιφανειακών υδάτων, καθώς η εταιρία δεν διενεργεί μετρήσεις στα υγρά απόβλητά της ούτε καν για τα βαρέα μέταλλα. Μεταφορά επικίνδυνων υγρών σε μη εξουσιοδοτημένο λιμάνι. Παραβίαση όρων ασφαλείας κατασκευής του φράγματος αποβλήτων στο ρέμα Κόκκινολάκκα.

Είναι προφανές ότι η Ελληνικός Χρυσός αδιαφορεί για την προστασία του περιβάλλοντος, εκθέτοντας της ζωή και υγεία των κατοίκων της περιοχής σε άμεσο κίνδυνο. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης: «ο χώρος απόθεσης αποβλήτων στο ρέμα Κοκκινόλακκα έχει εγκριθεί περιβαλλοντικά και τεχνικά και θα λειτουργήσει κανονικά. Κατασκευάζεται με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν ένα αυξημένο επίπεδο προστασία των κατοίκων και της περιοχής.»

Στην ίδια γραμμή και η απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου ότι: «Οι παραβιάσεις αυτές δεν είναι τόσο σημαντικές για να σταματήσει η δραστηριότητα.»

Την ίδια στιγμή που η μεταλλουργία, η μόνη διαδικασία που θα αφήσει φορολογικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, κρίνεται ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), και μαζί της κρίνεται και η εξόρυξη στις Σκουριές, η Υπουργός Περιβάλλοντος κα. Μενδώνη αποφάσισε την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών και μεταφορά των ευρημάτων άλλου. Επικαλέστηκε μάλιστα στην απάντησή της στην Ολομέλεια ότι το ΣτΕ έχει τελεσιδικήσει υπέρ της Ελληνικός Χρυσός για το θέμα της μεταλλουργίας, κάτι που δεν είναι αληθές.»

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης «Εξορυκτική δραστηριότητα στις Σκουριές και η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ» εδώ.

Παρακολουθήστε το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στις 2/12/2019:

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων Κοκκινόλακα σε ενεργό σεισμικό ρήγμα στις Σκουριές» εδώ.

Παρακολουθήστε το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος στις 29/11/2019:

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης «Διάχυση τοξικών αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα της Ολυμπιάδας» εδώ.

Παρακολουθήστε το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος στις 6/12/2019: