σε ,

Μέτρα ασφάλειας και πρόληψης στις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κρίτων Αρσένης, εξ ονόματος της ομάδας S&D .

– Κύριε Επίτροπε, πολλές φορές δεν επαρκεί να αυξάνονται απλά τα μέτρα πρόληψης. Η πρόσφατη έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού έγινε σε μία εξέδρα που είχε κατασκευαστεί μόλις το 2001 και η επακόλουθη βύθισή της προκαλεί μία από τις μεγαλύτερες έως σήμερα οικολογικές καταστροφές. Μέχρι και σήμερα, και έχουν περάσει 29 ημέρες από το ατύχημα, δεν έχει καταστεί δυνατή η διακοπή της διαρροής και, όπως είπε και ο κύριος Sonik, πάνω από 5.000 τόνοι πετρελαίου εκλύονται κάθε ημέρα στη θάλασσα, στον κόλπο αυτόν.

Η τεράστια αυτή ρύπανση συμβαίνει σε μία περίοδο όπου κορυφώνεται η ωοτοκία πάρα πολλών ειδών, πολλών εκ των οποίων είναι υπό εξαφάνιση. Πρόκειται για πέντε από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας, για δελφίνια, για πάρα πολλά κήτη και για πάρα πολλά σημαντικά θαλάσσια θηλαστικά. Μοιραία, και ο άνθρωπος πλήττεται ! Η έκρηξη αυτή, το ατύχημα, συνέβη σε μία περιοχή που μόλις ξεκινά να συνέρχεται από τις πληγές που άφησε ο τυφώνας Κατρίνα, η ίδια δε η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων.

Στην Αμερική όμως λαμβάνουν μέτρα. Το Κογκρέσο το 1981 ψήφισε το μορατόριουμ που επέβαλε απαγόρευση της υπεράκτιας άντλησης πετρελαίου στο 85% των παράκτιων υδάτων της Αμερικής. Η κυβέρνηση Ομπάμα επιβεβαίωσε το μορατόριουμ μετά το ατύχημα, παρά τις αρχικές της αντίθετες δηλώσεις. Την ίδια όμως στιγμή συνεχίζουν να τίθενται σε λειτουργία, κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα, πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε λειτουργία εκατοντάδες υπεράκτιες πλατφόρμες, τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο.

Το πρόσφατο ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού πραγματικά επιβεβαίωσε τον κίνδυνο κυριολεκτικής καταστροφής για το θαλάσσιο περιβάλλον από τις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Παρόλα αυτά, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η αναζήτηση και εκμετάλλευση θαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Σεβέζο η οποία αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων που σχετίζονται με επικίνδυνες ουσίες.

Η πρόσφατη καταστροφή μας δείχνει ότι κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι μία παρόμοια καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, καμιά φορά, το να αυξάνονται απλά τα μέτρα πρόληψης δεν επαρκεί. Η κυβέρνηση Ομπάμα, μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, αναδιπλώθηκε. Μήπως έχει φθάσει η ώρα, πέρα από τα επιπλέον μέτρα πρόληψης, να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρωπαϊκό μορατόριουμ, που θα απαγορεύει από εδώ και στο εξής την υπεράκτια άντληση πετρελαίου στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ; Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα, πριν κτυπήσει πραγματικά και τη δικιά μας πόρτα ένα προαναγγελθέν έγκλημα σαν αυτό του Κόλπου του Μεξικού.