σε ,

Μείωση της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά όχι των δαπανών φέρνει η κατάργηση των φορέων διαχείρισης

Στρασβούργο, 12 Δεκεμβρίου 2012

 

Δηλώσεις Κρ. Αρσένη μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA

Η κατάργηση και συγχώνευση φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, παραβιάζει τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να υφίσταται φορέας διαχείρισης για όλες τις περιοχές ΝATURA, τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Είναι επίσης μία πρόχειρα σχεδιασμένη πολιτική επιλογή καθώς όπως τονίζεται στην Έκθεση Αξιολόγησης του νομοσχεδίου που έχει συνταχθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τις συγκεκριμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δε θα προκύψει καμία εξοικονόμηση δαπανών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, επιστημόνων, περιφερειών, δήμων και πολιτών που έλαβαν μέρος ήταν αντίθετοι στην κατάργηση και συγχώνευση. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργούνται τρεις φορείς διαχείρισης και συγχωνεύονται είκοσι ένα.

Η σύσταση των φορέων διαχείρισης για όλα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα είναι υποχρέωση που απορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οδηγία 92/43 για τους οικοτόπους. Η υποχρέωση αφορά τη λειτουργία φορέων στο σύνολο των προστατευόμενων περιοχών. Ωστόσο, μόλις στο 30% περίπου των συγκεκριμένων περιοχών μέχρι σήμερα υφίστανται αντίστοιχοι φορείς, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αφού έχει λήξει η προθεσμία που θέτει η οδηγία.

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Αντί να εφαρμόζουμε τους κοινούς μας κανόνες, προσπαθούμε να τους παρακάμπτουμε.

Αντί να αυξήσουμε την προστασία των προστατευόμενων οικοσυστημάτων, προστατεύοντας το φυσικό μας κεφάλαιο και τον τουρισμό μας, τη μειώνουμε καταργώντας τους φορείς διαχείρισής τους.

Αντί να σχεδιάζουμε την έξοδο από την κρίση με σοβαρότητα και μεθοδικότητα συνεχίζουμε τον δρόμο της προχειρότητας. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου από το μέτρο αυτό δε θα προκύψει καμία εξοικονόμηση δαπανών.

Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της προχειρότητας και της παραβίασης των κοινών μας κανόνων, να αποφύγουμε  την επανάληψη των λαθών που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.