σε , ,

Μετά τις συναθροίσεις η κυβέρνηση απαγορεύει και τον έλεγχο του σεβασμού των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων από Βουλευτές

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2020

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κ.Αρσένης: “Μετά τις συναθροίσεις η κυβέρνηση απαγορεύει και τον έλεγχο του σεβασμού των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων από Βουλευτές”

Σε σφοδρή, λεκτική επίθεση κατά του Βουλευτή ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη επιδόθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτηση του Κ. Αρσένη για τον τρόπο σύλληψης και απαγγελίας κατηγοριών κατά των Άγρυπνων Πολιτών, μετά τη μεγάλη διαμαρτυρία στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) κατά του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη.

Η επίθεση απέκτησε προσωπική αιχμή, αγγίζοντας τα όρια της πολιτικής απρέπειας, όταν ο Ελ.Οικονόμου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Κ.Αρσένη να προστρέξει στους συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 9 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου για την περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτών στη δημόσια διαμαρτυρία και ημέρα μαζικών διαμαρτυριών.

Απευθυνόμενος, λοιπόν, στον Κ.Αρσένη, ο Ελ. Οικονόμου σημείωσε: «Στο σύνολο των αρμοδιοτήτων σας δεν περιλαμβάνονται αυτές του εισαγγελικού λειτουργού ή του συνηγόρου προσαχθέντων ή συλληφθέντων πολιτών, όπως επιχειρήσατε να κάνετε το βράδυ της 9ης Ιουλίου στη ΓΑΔΑ και για το οποίο καταθέτω έγγραφο με σχετική ανάρτησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εύχομαι να αισθανθείτε περισσότερο ασφαλής με το ιερό αξίωμα του Βουλευτή και το ευρύτατο πλέγμα των αρμοδιοτήτων που το συνοδεύουν και να μην αναζητάτε άλλους ρόλους και αρμοδιότητες που ουδείς σας έχει αναθέσει».

«Επειδή ακριβώς αισθάνομαι ασφαλής με το αξίωμα του Βουλευτή και αντιλαμβάνομαι την ιερότητά του, και το βάρος των εντολών που μου ανέθεσαν οι πολίτες και το Σύνταγμα, γι αυτό και θα πάρω κάθε πρωτοβουλία ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας με έμφαση στην τήρηση των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών. Θα ασκήσω το συνταγματικό μου δικαίωμα να βρεθώ σε κάθε δημόσια υπηρεσία, όπου μπορεί με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι νόμοι και θα εγγυηθώ με την παρουσία μου την τήρηση του Συντάγματος» δηλώνει ο Κ.Αρσένης. «Η κυβέρνηση που κατάργησε με νόμο το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης, τώρα θέλει να ακυρώσει στην πράξη τη συνταγματική προσταγή προς τους Βουλευτές να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία για την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος. Η κυβέρνηση ολισθαίνει διαρκώς σε αντιδημοκρατικότερες πρακτικές, νόμους και αποφάσεις». 

Σε ό,τι αφορά στην επίκαιρη ερώτηση για τους Άγρυπνους Πολίτες ενάντια στον περιβαλλοντοκτονο νόμο Χατζηδάκη -Μητσοτάκη, η οποία συζητήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο Κ.Αρσένης επισήμανε ότι, από τη στιγμή που συνελήφθησαν στις 9.30 το πρωί της 6ης Ιουνίου και για πεντέμισι ώρες, οι 11 ακτιβιστές και ο φωτορεπόρτερ, είχαν αποστερηθεί κάθε δυνατότητας επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, στερήθηκαν της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, εις εξ αυτών που πάσχει από επιληψία αποστερήθηκε της φαρμακευτικής αγωγής και σε ανήλικη διαδηλώτρια απαγορεύθηκε για 5.30 ώρες να επικοινωνήσει με τους γονείς της.

‘Όπως επεσήμανε ο Κ.Αρσένης, τα παραπάνω – κατά μαρτυρία των συλληφθέντων – δεν έγιναν με πρωτοβουλία των αστυνομικών, αλλά ύστερα από άνωθεν εντολές που λάμβαναν τηλεφωνικά. «Δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίσταση από τους διαμαρτυρόμενους και υπήρξε στέρηση δικαιωμάτων με άνωθεν εντολή, θέλουμε να μας πείτε: Ποιος έδωσε την εντολή για προσαγωγή και συλλήψεις; Ήταν εις γνώση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη; Ήταν κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας; Ήταν ενήμερος ο κ. Χατζηδάκης; Ήταν δική του η παρότρυνση; Για ποιο λόγο διασύρετε τα όργανα της αστυνομίας, δίνοντας εντολές στους αστυνομικούς να παραβιάσουν τα δικαιώματα των πολιτών; Έχει ασκηθεί ΕΔΕ; Κι αν όχι, για ποιον λόγο;» ρώτησε ο Κ.Αρσένης.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι καμία παραβίαση δικαιωμάτων των συλληφθέντων δεν έλαβε χώρα και επιτέθηκε στον Κ. Αρσένη λέγοντας ότι «Είναι πάγια πρακτική σας να απομονώνετε τις πτυχές που ταιριάζουν στο αφήγημα που κάθε φορά επιχειρείτε να αναπτύξετε». Και ο Κ.Αρσένης απάντησε: «Κάθε φορά, στην απάντησή σας προσπαθούσατε να μας στρέψετε σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στην ΕΛΑΣ, όταν το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα στην πολιτική ηγεσία. Τώρα, δεν το κάνατε. Αλλά παραποιείτε για άλλη μια φορά τα γεγονότα. Και το κάνετε εσείς: ο πολιτικά προϊστάμενος! Δεν δόθηκε φαρμακευτική αγωγή στον άνθρωπο που είχε επιληψία για πεντέμισι ώρες. Δεν ειδοποιήθηκαν οι γονείς της ανήλικης, είχε περάσει το μεσημέρι και έπαιρναν τηλέφωνο. Αλλά, εάν μπαίνατε στη θέση των ανθρώπων, δεν θα δίνατε τέτοιες εντολές! Δεν δώσατε για πέντε ώρες νερό στους ανθρώπους και δεν θα δίνατε, εάν δεν το απαιτούσε με πολύ έντονο τρόπο η δικηγόρος. Αυτά δεν είναι γεγονότα που μπορώ να συλλάβω ότι γίνονται στη χώρα μου και ελπίζω να δεσμευτείτε ότι θα σταματήσουν στη χώρα όλων μας».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης: