σε , ,

Με βία απαντά η κυβέρνηση στη μη βία των κατοίκων στις Σκουριές

Βρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2014 

Δηλώσεις συμπαράστασης με αφορμή τη βίαιη καταστολή καθιστικής διαδήλωσης στις Σκουριές

Αυτές τις ημέρες στις Σκουριές συμβαίνει κάτι ανήκουστο, κάτι πρωτοφανές για τη δημοκρατία μας. Μη βίαιες  συγκεντρώσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και τις αστυνομικές δυνάμεις με βία, ύβρεις και συλλήψεις.

Οι δυνάμεις καταστολής των ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ, υπακούοντας στις εντολές της κυβέρνησης, δεν δίστασαν – με ακραία βία- να επιτεθούν σε 20 περίπου  γυναίκες οι οποίες καθισμένες διαμαρτύρονταν απολύτως ειρηνικά στην περιοχή Χονδρό Δένδρο για την παράνομη διάνοιξη δρόμων, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους του τόπου τους, το νερό, τα δάση, τη γη τους. Ωστόσο, στα συνθήματα που φώναζαν ειρηνικά οι γυναίκες – κάποιες από τις οποίες σε προχωρημένη ηλικία και πολλές μητέρες – η Αστυνομία απάντησε με ύβρεις και ξυλοδαρμούς.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και για να καταστείλει ένα κίνημα πολιτών το αντιμετωπίζει ως εγκληματική οργάνωση. Ο παραλογισμός μάλιστα έχει ξεπεράσει κάθε όριο με αποτέλεσμα πλέον να στοχοποιείται μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Και ενώ το παγκόσμιο κίνημα εναντίoν των εξορύξεων δυναμώνει και έχει αρχίσει να εισακούεται από τις τοπικές κυβερνήσεις, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Ρουμανία να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε διεθνή ΜΜΕ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισώσει το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής με την εγκληματική δράση των νεοναζί. Με αυτή τη στάση της, κρατά ομήρους του κατοίκους της περιοχής, στερώντας τους βασικές ελευθερίες  και προσβάλλοντας  κατάφωρα την ακεραιότητά και αξιοπρέπειά τους.

Παράλληλα και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης επιμένουν να στηρίζουν το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, που εκφράζουν καθημερινά την αντίδρασή τους .

Είμαι εναντίον κάθε μορφής βίας και καταδικάζω κάθε βίαιο περιστατικό από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Καλώ τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον τόπο τους με μη βίαιο τόπο. Όμως και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πλέον το μήνυμα: Η ιστορία έχει καταδείξει ότι καμία επένδυση στον κόσμο δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί στις τοπικές κοινωνίες δια της βίας.

Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η κοινωνική ειρήνη, η συναίνεση και η ειρηνική συνύπαρξη και όποιος το αγνοεί  αυτό, είναι καταδικασμένος να φαντασιώνεται successstories εκτός πραγματικότητας. Δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου στα δίκαια συλλαλητήρια και στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.