σε ,

Με ευθύνη της ΕΕ οι διαπραγματεύσεις για την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας απειλούνται με ναυάγιο

Βρυξέλλες, 8 Οκτωβρίου 2010

 

Δηλώσεις με αφορμή την έγκριση ψηφίσματος από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ ενόψει τηςΣυνόδου για τη Βιοποικιλότητα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης για πιθανή αποτυχία των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για την Βιοποικιλότητα στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας, τη δεύτερη μεγάλη αποτυχία σε παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις, μετά από αυτή της Κοπεγχάγης,  σε διάστημα λιγότερο από 11 μήνες. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταματήσει τις προσπάθειες του για μετριασμό των απαραίτητων βασικών διατάξεων του Πρωτόκολλου για  την Πρόσβαση και τον Επιμερισμό των Ωφελειών από τους γενετικούς πόρους. Η συμφωνία επί του Πρωτοκόλλου αυτού, που έχει ως στόχο τον τερματισμό της βιο-πειρατείας των ειδών φυτών και ζώων, από εταιρίες φαρμάκων, καλλυντικών και τροφίμων, αποτελεί την προϋπόθεση υπογραφής των νέων στόχων για την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι διαπραγματεύσεις  για το Πρωτόκολλο διαρκούν 20 χρόνια και βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο, καθώς η ΕΕ δεν δέχεται ως προϋπόθεση οι τοπικές κοινωνίες να πρέπει να δίνουν τη συναίνεση τους σε εταιρίες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τοπικά φυτά η ζώα και οι εταιρίες να πρέπει να μοιράζονται τα έσοδα από την πώληση προϊόντων που βασίστηκαν στα φυτά και τα ζώα αυτά με τις τοπικές κοινωνίες.

Η θέση του Κρίτωνα Αρσένη υιοθετήθηκε και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του ψηφίσματος σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ ενόψει της 10ης Συνόδου της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών στη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα, που θα συνέλθει στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, από τις 18 έως τις 29 Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκαν ακόμη 18 θέσεις του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που είχαν προταθεί με τροπολογίες του, που υπερψηφίστηκαν, αναφορικά με τη ζωτική σημασία της βιοποικιλότητας και των ανθεκτικών οικοσυστημάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα τα Κράτη Μέλη να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην προστασία των δασών, που αποτελούν βασικούς ρυθμιστές της συγκράτησης του νερού και του εδάφους.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ανάγκη να αλλάξει η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του Πρωτοκόλλου για την Πρόσβαση και τον Επιμερισμό των Ωφελειών από τους γενετικούς πόρους. Οι διαπραγματεύσεις της Συνόδου της Ναγκόγια για τους νέους στόχους για την προστασία της Παγκόσμιας  Βιοποικιλότητας απειλούνται με κατάρρευση. Η στάση μας απειλεί να οδηγήσει στην επανάληψη της αποτυχίας της Κοπεγχάγης και για πρώτη φορά με δική μας κύρια υπαιτιότητα. Αν δεν αναθεωρήσουμε τη στάση μας, ουσιαστικά προστατεύουμε την βιοπειρατεία. Υποστηρίζουμε να παίρνουν οι λίγες μεγάλες βιομηχανίες τους βιολογικούς  πόρους φτωχών και πλούσιων χωρών,  χωρίς αντάλλαγμα, και μετά να τους χρησιμοποιούν για να πουλήσουν πανάκριβα προϊόντα στους πολίτες των χωρών αυτών, σε όλους μας. Η ΕΕ που έχει δώσει αγώνα για την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων των εταιριών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δεν έχει δικαίωμα να μπλοκάρει το μοίρασμα με τις τοπικές κοινωνίες των ωφελειών από την εμπορία αυτών των προϊόντων, όταν αυτά έχουν βασιστεί στη γνώση των τοπικών κοινωνιών και τη βιοποικιλότητα των τόπων τους».