σε ,

«Με χωρίζει χάσμα από το σημερινό ΠΑΣΟΚ» – Συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη

Ο κ. Αρσένης λέει ότι η κίνησή του δεν είναι οπορτουνιστική, δεν έχει στόχο τη συνέχιση της πολιτικής του καριέρας, ωστόσο δεν ελπίζει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει φορέας ελπίδας.

* Ανακοινώσατε με επιστολή σας προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, την παραίτησή σας από την κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί πολιτική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος. Ολα αυτά όμως δεν συμβαίνουν σήμερα. Είχατε ενημερώσει για αυτές σας τις διαφωνίες;

«Βεβαίως. Οι απόψεις μου δεν είναι καινούργιες. Η θέση μου ήταν και γνωστή και δημόσια. Ηδη τον Νοέμβριο του 2010 επισκέφθηκα την ΕΥΑΘ και δήλωσα ότι πρέπει να παραμείνει δημόσια. Ημουν σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, συμμετέχω στο συντονιστικό των φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στηρίζω δημόσια την πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν δημόσιες ανακοινώσεις και αρθρογραφία μου. Τι παραπάνω χρειάζεται να κάνω για να δημοσιοποιήσω τις θέσεις; Οσο για το αν ενημέρωσα κάποιον θεσμικά υπεύθυνο στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις αυτές, θέλω να είμαι σαφής. Το πολιτικό χάσμα που με χωρίζει από το σημερινό ΠΑΣΟΚ με οδήγησε εδώ και αρκετό καιρό στη συνειδητή επιλογή της αποχής από τα κομματικά όργανα και το συνέδριο. Είχα επιλέξει να παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ σεβόμενος το ότι είχα εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ολα όμως έχουν τα όριά τους. Με την παραίτησή μου, χρησιμοποιώ το πιο βαρύ θεσμικό εργαλείο που διαθέτω για να σταματήσω την παράλογη αυτή πολιτική».

* Τι απαντάτε στην Ιπποκράτους, που ήδη σχολίασε ότι έπρεπε να παραδώσετε την έδρα της Ευρωβουλής για να είναι η κίνησή σας έντιμη και ολοκληρωμένη, αφού δεν εκλεχθήκατε με σταυρό;

«Είναι άχαρο να αναλωθούμε σε διαδικαστικές συζητήσεις, που δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν κανέναν. Ο σεβασμός μου στο ότι είχα εκλεγεί με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός που με οδήγησε στο να παραμείνω στο κόμμα παρά τις ριζικές μου διαφωνίες. Με την αποχώρησή μου από το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζομαι το δημόσιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων ύδρευσης στην Ελλάδα και στέλνω μήνυμα ενάντια στην πώληση κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων και νησιών, την απορύθμιση της νομοθεσίας και τον ευτελισμό της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ. Οι τοπικές κοινωνίες, που αντιδρούν σε αυτές τις παράλογες πολιτικές, είναι ανυπεράσπιστες. Η παραίτησή μου από ευρωβουλευτής θα ήταν πράξη προδοσίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν απέναντι στις παράλογες αυτές πολιτικές. Δεν αγωνίζομαι για κάτι άδικο ή καταστροφικό. Δεν είμαι εγώ αυτός που πρέπει να παραιτηθεί».

* Αποτελεί η απόφασή σας αποδοκιμασία στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου; Θα πράττατε το ίδιο αν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γ. Παπανδρέου; Σας ρωτώ διότι πολλοί θεωρούν ότι η κίνησή σας έχει και εσωκομματικά κίνητρα.

«Δεν ενδιαφέρεται κανένας πολίτης, πλέον, για εσωκομματικές διαφωνίες και διαμάχες. Οι πολίτες αναζητούμε λύσεις στα αδιέξοδα της κρίσης. Οταν ξέσπασε η κρίση έδωσα τον αγώνα να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα, να σταματήσουν η απαξίωση των θεσμών, η μη εφαρμογή των κοινών κανόνων και η προχειρότητα στο σχεδιασμό πολιτικών. Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο η κρίση έγινε δικαιολογία για το ακριβώς αντίθετο. Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος ήταν η αιτία. Καταγγέλλοντας αυτά, παραιτήθηκα από το ΠΑΣΟΚ».

* Εκτιμάτε ότι αν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ θα είχε διαφορετική στάση στα θέματα που θέτετε ως μείζονα;

«Θεωρώ ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά, αλλά δυστυχώς δεν ελπίζω πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει φορέας ελπίδας. Φορέας ελπίδας ήταν όμως ο αγώνας της Μελίνας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η επαναστατική επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Αντώνη Τρίτση, η πολιτική αποκέντρωσης της δεκαετίας του ’80 με το πάγωμα της αντιαναπτυξιακής υπερμεγέθυνσης της Αθήνας και την αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Η θεμελίωση του ΕΣΥ και η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ, η “Διαύγεια” και η δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος. Εχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης».

* Σε ένα χρόνο θα έχουμε ευρωεκλογές, ήδη υπάρχουν σενάρια για μετακινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς άλλα κόμματα. Ποια είναι τα σχέδιά σας; Θα είστε ξανά υποψήφιος με άλλο κόμμα;

«Η παραίτησή μου από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι οπορτουνιστική κίνηση. Δεν έχει στόχο την επόμενη ημέρα, τη συνέχιση της πολιτικής μου καριέρας. Αν προκύψουν συνεργασίες, μελλοντικά, αυτές θα βασίζονται σε ένα πλαίσιο κοινών αρχών, θέσεων και οράματος για την κοινωνία μας. Θέλω να είμαι όσο πιο χρήσιμος γίνεται για την κοινωνία μας, από όποια θέση και αν βρίσκομαι, και αυτό θα κάνω».

ΠΗΓΗ: enet.gr