σε ,

Μισόλογα υπό πίεση από την κυβέρνηση για τα χημικά της Συρίας

Βρυξέλλες, 14 Φεβρουαρίου 2014 

«Μετά από πέντε ολόκληρες εβδομάδες σιωπής και αδράνειας, η κυβέρνηση υποχώρησε στην κοινωνική πίεση και μίλησε για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, αλλά και πάλι με ασάφεια και χωρίς τίποτα το απτό αναφορικά με τις ενέργειές της αλλά και τις εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από τυχόν μόλυνση», τονίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου για την καταστροφή των χημικών, μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, δήλωσε:

«Φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος, υπό τη σθεναρή πίεση των πολιτών, αναγκάστηκε να δώσει επιτέλους κάποιες γενικόλογες εξηγήσεις χωρίς να γίνει σε κανένα σημείο συγκεκριμένος ούτε αναφορικά με το τι έπραξε η κυβέρνηση, ούτε σε σχέση με το πώς θα αποτραπεί η καταστροφή των χημικών ανοικτά της Κρήτης και η τυχόν θαλάσσια ρύπανση. Και όλα αυτά ενώ αγνοείται το ‘στίγμα’ του αμερικανικού πλοίου που έχει αναλάβει τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών. Για ακόμη μια φορά δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα που επιμένουν να θέτουν οι πολίτες:

  1. Που θα γίνει τελικά η καταστροφή των χημικών;
  2. Που βρίσκεται σήμερα το πλοίο που έχει αναλάβει την εξουδετέρωση του οπλοστασίου;
  3. Θα οριστούν ανεξάρτητοι παρατηρητές από την Ελλάδα;
  4. Ισχύει ότι μέρος των χημικών θα εξουδετερωθεί εν πλω με υδρόλυση; Τι απαντά η κυβέρνηση στις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την επάρκεια της μεθόδου;
  5. Τι θα γίνει με τα απόβλητα που θα προκύψουν από την εξουδετέρωση των χημικών;

Τύποις η ενημέρωση έγινε, τώρα είναι καιρός να γίνει και ουσιαστικά».