σε , ,

«Να δημοσιοποιηθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός»

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Να δημοσιοποιηθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός»

Την δημοσιοποίηση του νέου επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. και των εγγράφων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την εταιρεία ζήτησε ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής ΜέΡΑ25 της Δυτικής Αθήνας, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «Έγγραφα που αφορούν στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός». Η Αίτηση κατατέθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής, προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη.

Αφορμή υπήρξαν τα δημοσιεύματα αλλά και οι δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την αλλαγή του επενδυτικού σχεδίου που έχει υποβληθεί το 2006, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας και κυρώθηκε με το ν.3220/2004.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Αρσένης:

«Η εταιρία απέτυχε να αποδείξει ότι είναι εφικτή η μέθοδος “ακαριαίας τήξης” για τη μεταλλουργική κατεργασία του ορυκτού με βάση την οποία πήρε την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Φαίνεται ότι τώρα ζητά την έγκριση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη, παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.  Οι πολίτες πρέπει να μάθουν τι σχεδιάζεται να γίνει στον τόπο τους. Για το λόγο αυτό ζήτησα τόσο το νέο επενδυτικό σχέδιο όσο και την αλληλογραφία της εταιρίας με την κυβέρνηση, για να έρθει η αλήθεια στο φως.»

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Αίτησης:

Προς τον κ. Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Έγγραφα που αφορούν στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την αλλαγή του επενδυτικού σχεδίου που έχει υποβληθεί το 2006, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας και κυρώθηκε με το ν.3220/2004.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, 03.02.2020), η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. διεκδικεί ουσιαστικές αλλαγές στη σύμβαση για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να επιμερίσει το κόστος ενός επενδυτικού σχεδίου το οποίο αποδεικνύεται πλέον πολύ ακριβό για να το αναλάβει μόνη της. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Επισημαίνεται ότι η μέθοδος που υποχρεούται η εταιρεία να εφαρμόσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της μονάδας είναι αυτή του “ακαριαίας τήξης” (flash melting).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στην κατοχή του το νέο επενδυτικό σχέδιο που απέστειλε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στις 22.11.2019.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει κατηγορηθεί λόγω των τεράστιων και πολύπλευρων αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην τοπική οικονομία.

Δεδομένου ότι η εταιρεία που προωθεί την επένδυση δεν έχει αποδείξει ότι είναι δυνατή η μέθοδος “ακαριαίας τήξης” για τη μεταλλουργική κατεργασία του ορυκτού και ότι δεν θα γίνει χρήση της απαγορευμένης μεθόδου με χρήση κυανίου, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση γενικότερα την επένδυση.

   Αιτούμαι την κατάθεση των ακολούθων εγγράφων:

  1. Το νέο επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.
  2. Όλη την αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου που αφορά στη διαπραγμάτευση του νέου επενδυτικού σχεδίου.