σε ,

Να λάβει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιεία κοραλλιών στην Μεσόγειο ζητά με ερώτησή του ο Κρίτων Αρσένης

Το θέμα της αλιείας απειλούμενων κοραλλιών και κοραλλιοειδών οργανισμών από Κράτη Μέλη στη Μεσογειακή Λεκάνη έρχεται να αναδείξει με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης – μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος, Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αφορμή την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Τα κοράλλια είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς στον πλανήτη. Δημιουργούν τεράστιες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων που χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν, και φιλοξενούν μερικά από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα με χιλιάδες είδη ψαριών, οστρακοειδών, σπόγγων και άλλων θαλασσίων οργανισμών. Εκτιμάται ότι περίπου το 25% όλων των θαλασσίων ειδών βασίζεται στα κοράλλια για την εύρεση φαγητού και καταφυγίου. Σήμερα τα κοράλλια απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της ρύπανσης και οξείδωσης των θαλασσών, της χρήσης καταχρηστικών μορφών αλιείας και της Κλιματικής Αλλαγής. Αποφάσεις όπως αυτή της χορήγησης αδειών αλιείας κοραλλιών στη ζώνη ΙΙΙ (κεντρικό Αιγαίο – Κυκλάδες), που υπέγραψε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 18.8.09, είναι εκτός τόπου και χρόνου μιας και δεν συνάδουν με την άμεση ανάγκη προστασίας των κοραλλιών στις Ελληνικές θάλασσες και αναμένεται να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της εξαφάνισης τους με τραγικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή και κατά συνέπεια και για την αλιεία. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με την έλλειψη επαρκών επιστημονικών δεδομένων και ελέγχου των συνθηκών αλιείας στη Μεσογειακή Λεκάνη, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιστημονικούς αναλυτές.

Αποτελεί ανάγκη να ενισχύσουμε την επιστημονική έρευνα και χαρτογράφηση του θαλασσίου πλούτου της Μεσογείου καθώς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αλιεία. Πρέπει δε να εστιάσουμε περισσότερο στους κοραλλιογενείς οργανισμούς λόγω της σπουδαιότητας τους και του άμεσου κινδύνου ολικής εξαφάνισής τους».