σε , , ,

Να σταματήσει η καύση απορριμάτων στο Βόλο για την προστασία των κατοίκων

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Να σταματήσει η καύση απορριμάτων στο Βόλο για την προστασία των κατοίκων»
Την επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου για την αναστολή λειτουργίας της μονάδας καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ υπέβαλε με αναφορά στις 26 Μαρτίου ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΜέΡΑ25.

Η αναφορά είχε σκοπό να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας, που όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου εκπέμπει 13.000.000 κυβικά μέτρα ρυπογόνων καυσαερίων και απαερίων, που βομβαρδίζουν καθημερινά την πόλη.

Όπως δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης:

«Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών καλεί τον Πρωθυπουργό να σταματήσει άμεσα η καύση απορριμμάτων στο Βόλο, έστω τώρα, που ο κορωνοϊός απειλεί συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα.

Αν όχι τώρα, που η ποιότητα του αέρα είναι πιο καθοριστική για την δημόσια υγεία, πότε; Αν όχι τώρα, πότε πρέπει να σταματήσει η μυρωδιά καμένου πλαστικού να υποβαθμίζει τη δημόσια υγειά στο Βόλο;»

Το αίτημα της επιτροπή κατοίκων στηρίζεται σε τρεις διαφορετικές επιστημονικές μελέτες, τις οποίες επισυνάπτει στην αναφορά του ο Κρίτωνας Αρσένης:

Στην πρώτη μελέτη, εμφανίζεται να υπάρχει συσχέτιση εμφάνισης υψηλών ποσοστών καρκίνου στην περιοχή με τις εκπομπές ρύπων της τσιμεντοβιομηχανίας.

Στη δεύτερη μελέτη, εμφανίζεται να υπάρχουν επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων από βιομηχανίες στους εργαζόμενους.

Τέλος, στην τρίτη μελέτη εμφανίζεται να υπάρχει συγκέντρωση βαρέων μετάλλων σε παιδιά που ζουν κοντά σε αποτεφρωτήρες.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει κατά το παρελθόν τον ηθικό προβληματισμό του για την περίπτωση του Βόλου, λόγω της συγκλονιστικής πρωτιάς της περιοχής σε εγκεφαλικά και καρκίνους.

«Τον καλώ και εγώ, μαζί με το κίνημα, να αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την υγεία των Βολιωτών και να αναστείλει τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας, που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό»

Διαβάστε την επιστολή.