σε ,

Οι θεσμοί μας να λογοδοτούν στους πολίτες

Πώς μπορεί να συνεισφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αντιμετώπιση της κρίσης?Το 2011 η παγκόσμια τιμή των τροφίμων έσπασε το ρεκόρ ακρίβειας όλων των εποχών. Η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων το 2008, απειλεί ακόμη με κατάρρευση την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι εξαιτίας της φούσκας των τροφίμων και τράπεζες, φαντς και «επενδυτές» κατά πολλά δις πλουσιότεροι εξαιτίας της φούσκας των ακινήτων, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μετά από πολύ μεγάλες μάχες των Σοσιαλιστών, το Κοινοβούλιο ανάγκασε την Κομισιόν να καταθέσει πρόταση νομοθεσίας για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ο φόρος είναι σημαντικό κομμάτι της απάντησης στην κρίση και ένα μεγάλο βήμα για να κάνουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα περισσότερο διάφανο και περισσότερο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ανθρώπων και της πραγματικής οικονομίας.

Τι προτείνετε για την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος?

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, κοινούς θεσμούς που να είναι ισχυροί, αποτελεσματικοί και να λογοδοτούν στους πολίτες. Χρειαζόμαστε μία Κεντρική Τράπεζα, που θα κάνει τη δουλειά που κάνουν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, που θα τυπώνει χρήμα και θα εγγυάται το εισόδημα και τους κόπους όλων των ευρωπαίων πολιτών. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα. Να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και δίκαιη. Και θα το πετύχουμε μόνο εάν σταματήσουμε να κλέβουμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη από τους φτωχότερους ανθρώπους και τις επόμενες γενιές.

Ποια ήταν η σημαντικότερη πρωτοβουλία που έχετε λάβει κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας σας?

H έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των δασών στην οποία ήμουν εισηγητής και η συμμετοχή μου στη διαμόρφωση των τελικών διατάξεων του Κανονισμού 995 για την απαγόρευση διακίνησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας στην ΕΕ. Με την έκθεση για την προστασία δασών τονίστηκε η ανάγκη χρηματοδότησης της προετοιμασίας και των δημόσιων δασών για την κλιματική αλλαγή, πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και αύξησης της χρηματοδότησης για τα δάση μέσα από την ΚΑΠ. Οι μάχες μπροστά μας είναι πολλές. Η περιβαλλοντική κρίση δεν μας περιμένει αλλά καλπάζει και λειτουργεί συσσωρευτικά στην οικονομική απειλώντας με μία φτώχεια ακόμη βαθύτερη και πολύ λιγότερο αναστρέψιμη.