σε ,

Οι 7 περιβαλλοντικές πληγές της Πελοποννήσου και το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την περιβαλλοντική εγκατάλειψη της Πελοποννήσου από την κυβέρνηση Καραμανλή, που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βιοποικιλότητα αφορούν 9 νέες ερωτήσεις που κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης – μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ερωτήσεις αφορούν τις επτά «πληγές» της Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν επανειλημμένως αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες, και αφορούν στη:
1.Δυσκολία πρόσβασης των πολιτών της Αργολίδας σε καθαρό νερό
2.Διάβρωση της ακτογραμμής στην Κορινθία
3.Δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ σε περιοχή NATURA στην Μεσσηνία
4.Ρύπανση του Ποταμού Αλφειού στην Ηλεία και Αρκαδία
5.Τεράστιες παράνομες αμμοληψίες στην Αχαΐα
6.Ρύπανση του ποταμού Ευρώτα στην Λακωνία
7. Υποβάθμιση του Όρους Μαίναλου στην Αρκαδία

Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι: «Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος φυσικά προικισμένος. Τα έξι αυτά χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς δεν ασχολήθηκαν με την αντιμετώπιση της υποβάθμισης κρίσιμων περιβαλλοντικών πόρων της Πελοποννήσου. Αντιθέτως, καταγράφεται συστηματική υποβάθμισή τους όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στη περίπτωση των παράνομων αμμοληψιών στην Αχαΐα για την εκτέλεση των έργων της Νέας Εθνικής Οδού στην περιοχή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Καραμανλή και ο κ. Σουφλιάς δεν διδάχθηκαν από τις τραγικές πυρκαγιές του 2007 και το τεράστιο κόστος σε ζωές, ανθρώπινες περιουσίες και φυσικό πλούτο. Το έγκλημα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ετοιμάζει μία βραχύβια λύση ανάγκης στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η λύση αυτή απειλεί με υποβάθμιση κρίσιμους περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στα περιβαλλοντικά αγαθά. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία».