σε , ,

Ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν

Την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της ΕΕ ζήτησε από την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ με παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κρίτων Αρσένης είναι εισηγητής και συντάκτης εκ μέρους των Σοσιαλιστών του διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της ΕΕ το οποίο και θα τεθεί προς ψηφοφορία στην επόμενη Oλομέλεια.

Κατά την παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν, τόνισε ότι η οικονομική βιωσιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητες θα κατέρρεε εάν εφαρμοζόταν η αρχή της πρόληψης και η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” και προειδοποίησε ότι η χρήση κυανίου θέτει σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά της η Επίτροπος επισήμανε ότι «με τη νέα Οδηγία για την εξόρυξη ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις περιορίζονται σημαντικά» απαντώντας σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη εάν είναι η Επιτροπή σε θέση να διαβεβαιώσει ότι έχουμε στην ΕΕ επαρκή και ισχυρή νομοθεσία και ότι ένα ατύχημα από διαρροή κυανίου δεν θα επαναληφθεί σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης.

Μετά τη λήξη της συζήτησης, ο Κρίτων Αρσένης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Σήμερα η Επιτροπή ρωτήθηκε σχετικά με το εάν είμαστε διασφαλισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί μία περιβαλλοντική τραγωδία σαν αυτή που έγινε πριν 10 χρόνια στη Ρουμανία. Αντί η Επιτροπή να μας διαβεβαιώσει ότι τέτοιος κίνδυνος πια δεν υφίσταται ή τουλάχιστον να μας διαβεβαιώσει ότι θα λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, δεν απέκλεισε την περίπτωση του ατυχήματος. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο περιορισμός των επιπτώσεων ενός νέου ατυχήματος αρκεί. Για την ευρωπαϊκή κοινωνία όμως, ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ακριβώς αυτό που ζητούν οι τοπικές κοινωνίες: την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της ΕΕ».