σε ,

Ο Κρίτων Αρσένης αντιπρόεδρος στη Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στη Διακομματική Ομάδα για την Προστασία των Ζώων

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Κλιματική Αλλαγή, Βιοποικιλότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη», ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομάδας και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τα «Νησιά, Βουνά και Αραιοκατοικημένες Περιοχές». Επιπλέον, ο Κρίτων Αρσένης εξελέγη αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Ευημερία και Προστασία των Ζώων».

Με αφορμή την εκλογή του ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Η κατάσταση του παγκόσμιου περιβάλλοντος απαιτεί άμεσες λύσεις και αποφάσεις. Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή. Είναι όμως η πιο άμεση. Και να μην υπήρχε, ο πλανήτης θα συνέχιζε να είναι στα πρόθυρα της καταστροφής. Έχουμε καταφέρει να υποβαθμίσουμε και εξαντλήσουμε απαραίτητες για την επιβίωση τοπικών πληθυσμών πηγές γλυκού νερού, να δημιουργήσουμε μια ήπειρο σκουπιδιών στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, κινδυνεύουμε να ψαρέψουμε μέχρι και το τελευταίο ψάρι στον κόσμο έως το 2050 και τα εδάφη στα οποία στηρίζεται η γεωργική παραγωγή υποβαθμίζονται διαρκώς λόγω των καταχρηστικών μεθόδων καλλιέργειας. Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί μια ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ζούμε και να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Αν και οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου έχουμε προκαλέσει το πρόβλημα, οι φτωχότεροι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες του κόσμου είναι αυτοί που ήδη βιώνουν τις πιο τραγικές επιπτώσεις, που κάνουν την εξασφάλιση νερού και φαγητού δυσκολότερη κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν ήδη 20 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια έως το 2050. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω επιπτώσεων και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2° C, απαιτείται οι αναπτυγμένες χώρες να παρέχουν 100 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και να περιορίσουν τις δικές τους εκπομπές CO2 κατά 40% έως το 2020 και κατά 95% έως το 2050. Το δίκαιο μερίδιο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 35 δισ. Ευρώ ετησίως. Χωρίς αυτά οι Αφρικανικές και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αρνούνται να προσέλθουν καν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Χθες όμως, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, παρά τις προσπάθειες χωρών όπως η Ελλάδα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ούτε για το ύψος της απαραίτητης χρηματοδότησης, ούτε για τον καταμερισμό του κόστους μεταξύ των κρατών μελών. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις που αντιστέκονται στην απόφαση αυτή προκειμένου να αρθούν οι αντιδράσεις και να μην είναι η Ευρώπη αυτή, που θα πει το όχι στην μεγάλη αυτή ευκαιρία της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την Κλιματική Αλλαγή».