σε , ,

«Ο Κρίτων Αρσένης κατέθεσε καταγγελία κατά του Δημάρχου Φυλής για την απόκρυψη της έκθεσης για ρύπους του ΧΥΤΑ και αίτημα προς την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για αυτοψία για ραδιενέργεια στον ΧΥΤΑ»

«Ο Κρίτων Αρσένης κατέθεσε καταγγελία κατά του Δημάρχου Φυλής για την απόκρυψη της έκθεσης για ρύπους του ΧΥΤΑ και αίτημα προς την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για αυτοψία για ραδιενέργεια στον ΧΥΤΑ»
Ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, προχώρησε σε σειρά ενεργειών για την προστασία της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.

Μαζί με τον Θωμά Μπιζά, εκπρόσωπο του Δυτικού Μετώπου, συναντήθηκε με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπ. Κοκκινακη και κατέθεσε καταγγελία για παράβαση καθήκοντος του Δημάρχου Φυλής κ. Παππού. Η καταγγελία αφορούσε στην στέρηση του δικαιώματος των πολιτών για την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα μελέτης που χρηματοδότησε και κατέχει από τον Οκτώβριο του 2015, αναφορικά με τους επικίνδυνους ρύπους που εκλύονται στον αέρα και στο υπέδαφός από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η καταγγελία ήρθε σε συνέχεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Κρίτωνα Αρσένη που απαντήθηκε (17.10.2019) από τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Λιβάνιο. Κατά την απάντηση της ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ανήμπορος να λύσει το ζήτημα και προέτρεψε τον κύριο Αρσένη να προβεί σε καταγγελία προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Είχε προηγηθεί στις 8/4/2019 παραγγελία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών προς τον Δήμαρχο Φυλής, για την δημοσιοποίηση της μελέτης, που επίσης έως σήμερα έχει αγνοηθεί.

Από τμήματα της μελέτης που διαρρεύσανε στον τύπο γνωρίζουμε ότι «οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων στο ΧΥΤΑ Φυλής προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από την φυσική ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών» και απαιτείται «περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ)». Γι’ αυτό το λόγο, ο Κρίτων Αρσένης και ο Θωμάς Μπιζάς συνάντησαν και τον πρόεδρο της ΕΕΑΕ κ. Χρ. Χουσιάδα. Ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε με επιστολή του να διενεργήσει έρευνα για τα ραδιενεργά στοιχεία στη Φυλή.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της ανοικτής επιστολής-καλέσματος του Κρίτωνα Αρσένη προς τους βουλευτές Δυτικής Αθήνας για κοινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και του ζητήματος των διεκδικήσεων από το μητροπολιτικό ναό Λαμίας του Ποικίλου Όρους και 230 οικοδομικών τετραγώνων σε Περιστέρι και Πετρούπολη.

Επισημαίνεται ότι Κρίτων Αρσένης θα συμμετάσχει και καλεί όλους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλεί ο Δήμος Πετρούπολης και συλλογικότητες της περιοχής, αύριο 18.12.2019, ενάντια στη συνέχιση λειτουργίας εγκαταστάσεων απόθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Αρσένης:

«Ο δήμαρχος Φυλής απαιτείται να υποχρεωθεί να ενημερώσει την συντεταγμένη πολιτεία, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους για τα ευρήματα της μελέτης για τους ρύπους στο ΧΥΤΑ Φυλής. Με βάση τις έως τώρα διαρροές, απειλείται η ζωή τόσο των εργαζομένων εκεί, όσο και των κατοίκων της Φυλής και της πολύπαθης Δυτικής Αθήνας. Το δικαίωμα στην πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία πρέπει να προστατευτεί. Τη ίδια στιγμή, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας οφείλει να διενεργήσει άμεσα αυτοψία και να απαντήσει στα αποτελέσματα της μελέτης που έχουν διαρρεύσει στον τύπο και μιλάνε για σημαντικό κίνδυνο από ραδιενέργεια στο ΧΥΤΑ Φυλής. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ επισταμένως την πορεία και των δύο σημερινών καταγγελιών μέχρι να ληφθούν οι προβλεπόμενες από τους νόμους δράσεις και να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το ΧΥΤΑ Φυλής».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Καταγγελίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση:

Προς τον  Συντονιστή της Αποκεντρωμένης
κ. Σπύρο Κοκκινάκη

Κρίτων – Ηλίας Αρσένης,
Βουλευτής Β2 Περιφέρειας Αθηνών
Αθήνα 17.12.2019
Καταγγελία- Αίτηση
Τον Οκτώβριο του 2015, ο  δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς προχώρησε σε απευθείας ανάθεση δύο μελετών στην εταιρία ASPROFOS ENGINEERING  για την «αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και την «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής». Οι μελέτες υλοποιήθηκαν και παραδόθηκαν από την ως άνω εταιρία στον Δήμο Φυλής εντός του 2015, αλλά ο Δήμαρχος Φυλής δεν τις δημοσιοποίησε ποτέ, παρά τα πολύ ανησυχητικά ευρήματά τους, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ  και των πολιτών της περιοχής.

Αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ύπαρξή τους 2,5 χρόνια αργότερα ,  μετά από τη  σχετική καταγγελία της συλλογικότητας «ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ», τη σχετική αναφορά της ευρωβουλευτή κ. Σ. Σακοράφα στην επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (21/3/2018) και μετά τη δημοσιοποίηση βασικών σημείων των μελετών, από την «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 28/3/2018, που επιβεβαίωσε την επικινδυνότητα της κατάστασης καθώς και το δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ στις 29/3/20189.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα οι μελέτες διαπιστώνουν ότι όλοι οι ρύποι του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης)».

Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών που δημοσίευσε η εφημερίδα  « Οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από την φυσικά ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών. Η ASPROFOS προτείνει «περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας»

Από τον Μάρτιο του 2018 κάτοικοι της περιοχής και η συλλογικότητα ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με αιτήσεις τους ζήτησαν τις μελέτες αυτές από τον δήμαρχο Φυλής ο οποίος όμως αρνήθηκε να τις χορηγήσει .
Ακολούθως έγινε  αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να εκδώσει Εισαγγελική παραγγελία προς τον Δήμο Φυλής, προκειμένου  ο δήμαρχος να χορηγήσει αντίγραφα των ανωτέρω μελετών, δεδομένου ότι οι κάτοικοι έχουν έννομο    προς τούτο δικαίωμα προκειμένου να προστατεύσουν  δικαστικά το υπέρτατο αγαθό της υγείας τους , που σύμφωνα με το δημοσίευμα και τις πληροφορίες  τους  κινδυνεύει.

Σε ό,τι αφορά το έννομο συμφέρον των πολιτών  προκειμένου να ζητήσουν τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας, επικαλούμαστε  το δικαίωμα  πρόσβασης των πολιτών  σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος με βάση τόσο την εσωτερική νομοθεσία όσο και την Συνθήκη του Άαρχους. Η  παρέμβαση των πολιτών  αφορά το υπέρτατο κοινωνικό  δικαίωμα που είναι το δικαίωμα στη ζωή και ότι το δικαίωμά  αυτό προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος).

Πράγματι η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έκανε δεκτό το  αίτημά των κατοίκων  και με την υπ’αριθμ.25423/8-4-2019 διάταξή της παρήγγειλε προς τον Δήμο Φυλής να  χορηγήσει αντίγραφα των ως άνω μελετών.

Ο δήμαρχος Φυλής μέχρι σήμερα αρνείται να εκτελέσει και την ως άνω εισαγγελική παραγγελία και να  χορηγήσει στους πολίτες τα αντίγραφα των ως άνω δύο μελετών.

Κατά τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 4 περ. β΄ του Ν.1756/1988, «ο εισαγγελέας πρωτοδικών δικαιούται να παραγγέλλει στις υπηρεσίες του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των οργανισμών κοινής ωφελείας και όλων γενικά των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα, να παραδώσουν έγγραφα ή να χορηγήσουν αντίγραφά τους όταν το ζητήσουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ή έννομο συμφέρον, εκτός αν πρόκειται για έγγραφα από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 261 ΚΠΔ».

Σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησής μου για το παραπάνω ζήτημα ο Υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι δεν έχει στοιχεία και δεν έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία.

Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ζητώ να διερευνήσετε άμεσα το ζήτημα και να διενεργήσετε πειθαρχικό έλεγχο.

Επιπλέον σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε:

α) ο δήμαρχος Φυλής να ενημερώσει την συντεταγμένη πολιτεία και τους κατοίκους για τα ευρήματα των εν λόγω μελετών και τους ενδεχόμενους κινδύνους;

β) να προστατευτεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία σύμφωνα με την κείμενη  εσωτερική νομοθεσία όσο και την Συνθήκη του Άαρχους;

Κρίτων Αρσένης
Βουλευτής Β2 Περιφέρειας Αθηνών

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Επιστολής στην ΕΕΑΕ:

Αθήνα 17 Δεκεμβρίου 2019
Κύριε πρόεδρε,

Στις 13/10/2015 ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρ. Παππούς ανέθεσε στην εταιρεία  ASPROFOS ENGINEERING την εκπόνηση δυο μελετών , με αντικείμενο “την αναλυτική καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής “ και την “αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής”

Στην  έκθεση VERDE.TEC, που πραγματοποιήθηκε στις 2-4/3/2018 στην Αθήνα, η εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING παρουσίασε τις δραστηριότητές της, ανάμεσα στις οποίες και την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών (στην πράξη, τις μελέτες εκπόνησε η ΕΤS BIOGAS, για λογαριασμό της ASPROFOS ENGINEERING).

Στις 28 Απριλίου 2018 η εφημερίδα των συντακτών δημοσίευσε τα ευρήματα των δύο μελετών και στην μελέτη με τον τίτλο “ Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής” και στις σελίδες 27,28 και 29 λέει πως οι εκπομπές των ραδιοϊσότοπων που με ακρίβεια εντοπίστηκαν στη εξεταζόμενη περιοχή και ειδικά στον χώρο της παλιάς χωματερής , υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα ( μολυνση του εδάφους , του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής) κλπ.

Και καταλήγει λέγοντας “ Προτείνουμε έρευνα στο χώρο της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας , κύρια στις θέσεις λήψεως μετρήσεων που υποδεικνύονται στα σχήματα Σχήμα 5-1 και Σχήμα 5-2 της μελέτης”.

Δυστυχώς από το 2015 μέχρι σήμερα η εν λόγω μελέτη δεν δόθηκε επισήμως στην δημοσιότητα και φυσικά δεν ενημερώθηκε και η ΕΕΑΑ .

Παρακαλώ λοιπόν όπως η ΕΕΑΑ προβεί άμεσα σε δικές της μετρήσεις στον χώρο που αναφέρεται προκειμένου να εξακριβωθεί αν είναι βάσιμα ή όχι τα όσα αναφέρονται στην μελέτη που σας παραδίδω .
Καταλαβαίνετε την κρισιμότητα του ζητήματος το οποίο αφορά την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας πολλών ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Κρίτων Αρσένης,
Βουλευτής Β2 Περιφέρειας Αθηνών