σε ,

Ο Κρίτων Αρσένης στη συνδιάσκεψη του Kανκούν για την Κλιματική Αλλαγή ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Βρυξέλλες, 7 Δεκεμβρίου 2010

Στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Σαββατοκύριακο συμμετείχε, στην Πόλη του Μεξικού, στην ετήσια συνάντηση μελών εθνικών κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, που προωθούν την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ από τις 6 Δεκεμβρίου βρίσκεται στο Κανκούν του Μεξικού όπου και θα παραμείνει έως το τέλος των διαπραγματεύσεων στις 10 Δεκεμβρίου.

Χθες η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε με την υπεύθυνη του ΟΗΕ για τις κλιματικές διαπραγματεύσεις, Χριστίνα Φιγκιέρες, ενώ θα έχει καθημερινές συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φορείς και κοινοβούλια άλλων χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα της παγκόσμιας αποδάσωσης, της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την ανάσχεση και προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή αλλά και της δέσμευσης των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών σε πιο αυστηρούς στόχους για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Για ακόμη μια φορά διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας μέσα από κακώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα και ανταγωνισμούς. Κεκτημένα από τις προηγούμενες φάσεις των διαπραγματεύσεων για τα δικαιώματα των ιθαγενών, την προστασία της βιοποικιλότητας και πολλά άλλα ζητήματα περιβαλλοντικής συνέπειας των προτεινόμενων λύσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, χάνονται, καθώς καμία χώρα δεν τα υπερασπίζεται σθεναρά.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι αβέβαιη ενώ η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα βασίζεται στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή, θα είναι διάτρητη με ελαστικούς ορισμούς υποχρεώσεων, εστιασμένη στη δημιουργία χρηματοπιστωτικών προϊόντων και ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. ‘Όμως είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στις κλιματικές διαπραγματεύσεις και η πραγματικότητα θα μας υποχρεώσει να διορθώσουμε τις ανεπάρκειες των συμφωνιών.

Εάν υπάρξει συμφωνία για την ανάσχεση της αποδάσωσης, τη χρηματοδότηση των κλιματικών αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών και πρόοδος στους στόχους μείωσης των εκπομπών, θα ξεκινήσουμε δειλά και διστακτικά την παγκόσμια αλλαγή μη βιώσιμων ανθρώπινων πρακτικών και την προσπάθεια διατήρησης της ζωής στη Γη».