σε ,

Ο συμβιβασμός με την ΕΕ θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις;

Άρθρο στο hitandrun.gr

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποτελούν βάλσαμο σε πολλές πληγές της κοινωνίας μας. Είναι σαφής η αποφασιστικότητα να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα επαναφέρει την αξία στην πολιτική.

Υπάρχει ένα σημείο από τα θέματα που παρακολουθώ που μου δημιουργεί κάποια ανησυχία. Το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι σαφές ότι η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ θα υλοποιηθεί. Διαφαίνεται όμως ότι τμήμα του έργου του θα συνεχιστεί.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις δημιουργείται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης «στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και του ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». Πρόσθεσε πως «δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. Διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα». Στη συνέχεια ανέφερε πως κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτές τις δηλώσεις; Φαίνεται οι ιδιωτικοποιήσεις να είναι το κύριο θέμα που ζητάνε οι Ευρωπαίοι προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη δήλωση Γερμανού αξιωματούχου μετά το σχηματισμό κυβέρνησης ήταν του επικεφαλή των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριου της κυβέρνησης Μέρκλελ, Ζιγκμαρ Γκαμπριελ που έκανε ένα ειδικό σχόλιο πέρα από τις συνήθεις γενικόλογες ρητορικές για τήρηση συμφωνηθέντων. Κάλεσε την κυβέρνηση «να συζητήσει με τους εταίρους της πριν πάρει αποφάσεις σχετικές με τα μνημόνια όπως για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΛΠ»

Διαβάζοντας της δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και φερόμενες διαρροές στον τύπο μου δίνεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν θα πουλήσει δημόσια περιουσία, θα επανεξετάσεις προηγούμενες πωλήσεις και παραχωρήσεις, θα αποδεχθεί κάποιες, θα ακυρώσει κάποιες, θα επαναδιαπραγματευτεί κάποιες και θα συνεχίσει την μακροχρόνια παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο δίκαιο για την Ελλάδα τίμημα και στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Αν αυτό ισχύει έχουμε αλλαγή στάσης στο ζήτημα.

Προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα. Θα παραχωρηθούν μακροχρόνια τμήματα της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου- αυτής δηλαδή που είναι εμπορικά αξιοποιημένη; Ποια; Θα παραχωρηθούν πάγια στοιχεία του κράτους – βιότοποι, παραλίες κτλ; Τι θα γίνει με την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσια αγαθά;

Ως κοινωνία και κινήματα οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα πάγια καλέσματα του Αλέξη Τσίπρα για ενεργή κοινωνία που θα απαιτεί και θα ελέγχει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να παρακολουθούμε με το μεγεθυντικό φακό τις εξελίξεις στο ζήτημα και να τοποθετούμαστε δημόσια. Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση όλων μας. Είναι καθήκον μας να μην την αφήσουμε να αποκοπεί ποτέ από την κοινωνία και τον δημόσιο διάλογο.

Το άλλο ζήτημα που πρέπει να παρακολουθούμε στενά είναι οι ανακοινώσεις περί “αξιοποίησης του φυσικού και του ορυκτού πλούτου”. Θα ανοιχθούν νέες εξορύξεις λιγνίτη με τις τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η αιωρούμενη σκόνη που εκλύεται από αυτές στην υγεία των γειτονικών πόλεων και χωριών; Θα γίνουν εξορύξεις σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου με τις τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και τη δημόσια υγεία; Θα γίνουν εξορύξεις πετρελαίου και αερίου σε εθνικά πάρκα και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές; Το ερώτημα δεν είναι τυχαίο καθώς σήμερα η χαράδρα του Βίκου και τα Ζαγοροχώρια είναι στην καρδία της παραχωρημένης περιοχής για εξορύξεις στην Ήπειρο. Θα αποφασιστούν εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές χωρίς να υπάρξει μελέτη κόστους οφέλους και δημόσια συζήτηση παρά τον αντίκτυπο πιθανού ατυχήματος στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και φυσικά στον τουρισμό;

Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα γίνει και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να αλλάζει την Ελλάδα και τον κόσμο και σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό όμως θα επιτευχθεί εφόσον η κοινωνία και τα κινήματα είμαστε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τολμάμε να ζητάμε βελτιώσεις ακόμη και από μια κυβέρνηση που φέρνει την ελπίδα στις καρδιές όλων μας.