σε ,

Πεταμένα λεφτά

Κάθε φορά που απεργούν οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα, συνειδητοποιούμε το ρόλο μας στην παράλογη και αδιέξοδη παραγωγή και διαχείριση απορριμμάτων. Αυτά που αφήνουμε κάθε μέρα στους κάδους της γειτονιάς μας και δεν μας νοιάζει που καταλήγουν, ξαφνικά μένουν να συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια και τις εισόδους των σπιτιών μας, των σχολείων των παιδιών μας, απειλώντας την υγεία μας. Σε μια σκληρή στιγμή για την Ελλάδα, που πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τραγική συσσώρευση βουνών σκουπιδιών, για να αποφασίσουμε επιτέλους να χρησιμοποιήσουμε τα σκουπίδια ως οικονομικούς πόρους, μέσω της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης.

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, το 25% των τροφίμων που αγοράζουν τα νοικοκυριά της ΕΕ καταλήγει στα σκουπίδια. Από αυτά τα απορρίμματα με σωστή διαχείριση, θα μπορούσε να αποφευχθεί τουλάχιστον το 60%, εξοικονομώντας για κάθε νοικοκυριό περίπου 500 ευρώ ετησίως.

Από τις χώρες της ΕΕ, λαμπρό παράδειγμα στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων αποτελεί η Αυστρία με το εντυπωσιακό ποσοστό των 70%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 19%. Στην επανάκτηση των απορριμμάτων, η Γερμανία κατέχει τα πρωτεία, όπου το 48% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται με μόλις το 1% να καταλήγει σε ΧΥΤΑ. Ακολουθούν το Βέλγιο και η Σουηδία με ποσοστά 36%.

Η σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων μας οδηγεί στην απώλεια φυσικών πόρων με μεγάλη οικονομική αξία όπως για παράδειγμα τα μέταλλα. Συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας όπως κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι περισσότερες οικοσυσκευές περιέχουν τόσο μέταλλα αξίας όπως ασήμι και χρυσός όσο και μέταλλα που γίνονται όλο και σπανιότερα όπως χαλκός, παλλάδιο και νικέλιο.

Συνεπώς η μείωση των αποβλήτων μέσω της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης μπορεί να προστατέψει όχι μόνο τη δημόσια υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος αλλά και να μας ωφελήσει οικονομικά.Αρκεί να καταργήσουμε την έννοια του απορρίμματος και να τα αντιμετωπίζουμε όχι ως πρόβλημα αλλά ως σημαντικό οικονομικό πόρο, που προς το παρόν για τη χώρα μας παραμένει αναξιοποίητος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.protagon.gr στις 17.10.2011