σε , ,

Ποια είναι η Αριστερή απάντηση στη σημερινή κρίση;

Εκδήλωση με θέμα την απάντηση της Αριστεράς στην οικονομική κρίση που κλυδωνίζει την Ευρώπη διοργάνωσε η Διακομματική Ομάδα για την Αριστερά (Left Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εισηγητές τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, τον Γερμανό ευρωβουλευτή Ενωμένης Αριστεράς Χέλμουτ Σολτς και τη Δανέζα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Έμιλι Τουρούνεν, οι οποίοι έχουν επωμιστεί την ευθύνη της προετοιμασίας του κειμένου θέσεων για την αριστερή απάντηση στην κρίση.Υπενθυμίζεται ότι την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Διακομματικής Ομάδας για την Αριστερά είχαν ο Κρίτων Αρσένης, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ και ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Λούι Ταβάρες.

Η Διακομματική Ομάδα της Αριστεράς στοχεύει να αναζητήσει το περιεχόμενο της εναλλακτικής πρότασης της Αριστεράς σήμερα και να διαμορφώσει αριστερές διακομματικές πλειοψηφίες σε κρίσιμες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

Η αριστερά δεν προτείνει λύσεις που να προσφέρουν σιγουριά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους της ανόδου των ακροδεξιών στην Ευρώπη. Οι προτάσεις μας είναι συχνά θεωρητικές και πολυειπωμένες χωρίς να απαντάνε αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα στα πολυδιάστατα σύγχρονα προβλήματα. Αν δεν προτείνουμε τη δική μας εναλλακτική, αλλά εφαρμόσιμη και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, οι πλειοψηφίες θα ακολουθήσουν τις δεξιές και ακροδεξιές προτάσεις.

Η κρίση αυτή δεν είναι κρίση μόνο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Απειλεί την ίδια την Ευρώπη και όλα όσα πετύχαμε όλοι μαζί τα τελευταία 60 χρόνια.

Δομήσαμε ένα Ευρώ για τις καλές εποχές αλλά όχι για τις κακές. Απαιτείται να το δομήσουμε εντελώς διαφορετικά αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την κρίση. Ποια είναι η αριστερή εφαρμόσιμη άποψη για αυτό;

Η κρίση που βιώνουμε είναι μια κρίση της οικονομίας της φούσκας. Εγκαταλείψαμε την παραγωγική οικονομία και στραφήκαμε στις χρηματοπιστωτικές, κτηματομεσιτικές φούσκες, καθώς και στη φούσκα του δημόσιου τομέα. Ποια είναι η αριστερή εφαρμόσιμη πρόταση για να επανέλθουμε στην παραγωγή και την απασχόληση;

Στα κράτη μας πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες, να αυξήσουμε τα έσοδα και την ανάπτυξη. Τι κόβουμε, που βρίσκουμε επιπλέον πόρους ως αριστεροί;”

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι το περιεχόμενο της έκθεσης για την “Αριστερή απάντηση στην κρίση” που θα παρουσιαστεί το φετινό φθινόπωρο.