σε , ,

Πρέπει να ορισθούν από κοινού συντελεστές δόμησης, ύψη και χρήσεις γης στο επερχόμενο ΠΔ για να προστατευθεί η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη

Αθήνα, 20 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Πρέπει να ορισθούν από κοινού συντελεστές δόμησης, ύψη και χρήσεις γης στο επερχόμενο ΠΔ για να προστατευθεί η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη”

  • Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να μην αυξήσει τα ύψη, λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Δεν αλλάζει όμως τις χρήσεις γης
  • Άμεσος κίνδυνος δόμησης ξενοδοχείων 300 κλινών στην σκιά της Ακρόπολης

Δέσμευση όχι μόνο για το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη, αλλά και για τους συντελεστές δόμησης και τις χρήσεις γης, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε “η απόφαση του ΣτΕ δεν μιλά μόνο για ύψη. Λέει ότι τα ύψη, οι συντελεστές δόμησης και οι χρήσεις γης θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού στο επερχόμενο ΠΔ”. Και γι αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση, να δεσμευθεί “ότι θα αντιμετωπίσετε από κοινού και τα τρία”.

“Δεν μας δεσμεύει η απόφαση του ΣτΕ, θα μπορούσαμε να ορίσουμε και μεγαλύτερο ύψος αν θέλαμε”, δήλωσε προκλητικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε στον κώδωνα κινδύνου που έκρουσε ο Κ.Αρσένης για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μη προστασία της Ακρόπολης με ορισμό κατάλληλων χρήσεων γης, καθώς “στην οδό Μισαραλιώτου θα μπορούν άμεσα να κτισθούν ξενοδοχεία 5.500 τμ και 300 κλινών”. Έστειλε μάλιστα την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου στις καλένδες δηλώνοντας ότι  “Οι χρήσεις γης δεν μπορούν να ορισθούν έτσι. Χρειάζεται μελέτη, η οποία κρατά χρόνια… Το θέμα των χρήσεων γης θα εξετασθεί και αυτό με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Αθηναίων που θα ξεκινήσει”… 

Δείτε το απόσπασμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης: