σε ,

‘Πρεσβευτής’ για την ισότητα και ισονομία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κρίτων Αρσένης

Αθήνα, 29 Απριλίου 2014

Εφαλτήριο για νέους αγώνες για τα δικαιώματα όλων των πολιτών χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσενης την ανακήρυξή του ως πρεσβευτή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάδοση των θεμελιωδών αρχών της ισότητας και της ισονομίας που προωθεί η πανευρωπαϊκή καμπάνια «Οχι μίσος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το 2014». Την καμπάνια διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού και το Δίκτυο για τα δικαιώματα των λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κρίτων Αρσένης συμμετείχε σε διακομματική συνέντευξη Τύπου  που δόθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» από το κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία την Ειρήνη και τη μη βία, «Αντιγόνη» και την Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή κοινότητα Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Κρίτων Αρσένης πολέμησε με σθένος τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον σεξισμό ενώ υπερασπίστηκε τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτές της ισότητας, της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών.

Έχει επανειλημμένα καταγγείλει την υποκρισία, την ηθική αυτουργία και συνυπευθυνότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την εγκληματική πολιτική τους αναφορικά με το μεταναστευτικό που έχει μετατρέψει την Μεσόγειο σε νεκροταφείο ανθρώπων και έχει ζητήσει την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».

Έχει αντιταχθεί στην αστυνομική αυθαιρεσία σε περιοχές όπως οι Σκουριές, όπου γίνεται συστηματική και παράνομη λήψη γενετικού υλικού και στοχοποιούνται ολόκληρα χωριά γιατί υπερασπίζονται τον τόπο τους και το περιβάλλον. Έχει υποβάλει ερώτηση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για το θέμα των απελάσεων Ρομά από τη Γαλλία. Είναι μέλος της διακομματικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς της Ευρώπης.

Τον Ιούνιο του 2011 απέσπασε τον τίτλο του «Πρέσβη Δίκαιης Πολιτικής», από την οργάνωση «EvertVermeerFoundation», για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων των αδύναμων οικονομικά πολιτών και τη δίκαιη αναδιανομή των παγκόσμιων πόρων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ασπάζομαι πλήρως τη διακήρυξη που προωθείται στο πλαίσιο της καμπάνιας “όχι μίσος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το 2014” και είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να γίνει πράξη μία εκστρατεία χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις, προκατάληψη ή μίσος. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε πάνω στις βασικές αρχές της  ανεκτικότητας, της ισονομίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης και για αυτές τις αρχές μάχομαι και θα συνεχίσω να μάχομαι χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές με κάθε τρόπο και μέσο, μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τα κινήματα”.