σε ,

“Προεδρε Ρομπόι, βοηθείστε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ωριμάσει”

Την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι για τη δημιουργία θεσμών αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αντιμετώπιση ευρωπαϊκών κρίσεων όπως η τρέχουσα στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης κατά την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε ο Κ. Αρσένης στην παρέμβαση του: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση. Είμαστε ακόμη ένας ανώριμος θεσμός. Όταν προκύπτουν κοινά προβλήματα όλοι τρέχουμε σπίτι μας και δε δείχνουμε αλληλεγγύη. Πολλοί λένε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό Νότο θα μας ωριμάσει. Θα μας δείξει ότι είμαστε μαζί στα καλά και στα άσχημα. Ό,τι γίνεται σε ένα σημείο της Ευρωζώνης, ό,τι γίνεται σε ένα σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει όλους μας. Τι θα κάνετε για να βοηθήσετε στην ωρίμανση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πως θα προωθήσετε τη συνοχή και τους θεσμούς αλληλεγγύης;»

Ο κ. Ρομπόι παραδέχθηκε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα. Επισήμανε όμως ότι στην Συνθήκη της Λισαβόνας δεν είχαν προβλεφθεί θεσμοί που σήμερα φαίνονται απαραίτητοι, όπως ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η προσπάθειά του εστιάζεται στο να καλυφθεί το κενό αυτό με αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Μάρτιν Σουλτς: “Φτάνει πια με την διγλωσσία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την Ελλάδα”

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Ρομπόι στον Κρίτωνα Αρσένη, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, κατέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες για διγλωσσία, καθώς άλλα συμφωνούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλα λένε στην χώρα τους. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της κ. Μέρκελ που την ίδια στιγμή που συμφωνούσε στην στήριξη της Ελλάδας για λόγους εθνικής κατανάλωσης, δήλωνε στη Γερμανία ότι οι Έλληνες έμπλεξαν μόνοι τους και μόνοι τους θα βρουν τη λύση. Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, μέτρα που θα δυσκολευόταν να λάβει οποιαδήποτε άλλη χώρα και πως τώρα είναι η ώρα να δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλεγγύη.