σε , ,

«Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση για την απόκρυψη της μελέτης επιπτώσεων του ΧΥΤΑ Φυλής από τον Δήμαρχο»

Ένας υπουργός που δεν καταδικάζει. Ένας δήμαρχος που επιμένει. Μία αποκεντρωμένη περιφέρεια που τώρα ενημερώνεται για τη μη δημοσίευση της μελέτης ρυπαντών από τον ΧΥΤΑ Φυλής, αποκαλύφθηκαν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Η μελέτη που εκπονήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από την εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING μετά από παραγγελία του Δήμου Φυλής, έκτοτε έμεινε στο συρτάρι. Μέσα από διαρροή μέρους της στον τύπο, μάθαμε ότι καταγράφηκαν, βάσει του συμπεράσματος της εταιρείας ερευνών «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια».

Παράλληλα, καταγράφηκαν ως χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη βαρέων μετάλλων, διοξινών, μεθανίου αλλά και ραδιενεργών στοιχείων όπως ραδίου 224 και 226, τριτίου 3, θορίου 232. Συγκεκριμένα, σχετικά με τις επιπτώσεις των ραδιενεργών στοιχείων, η έρευνα αναφέρει ότι  «προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από τη φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών». Ακολουθεί σύντομη δήλωση του βουλευτή σχετικά με το ζήτημα:

«Ακούσαμε άναυδοι τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβανιό, να αρνείται να καταδικάσει την απόκρυψη εκ μέρους του δημάρχου Φυλής της μελέτης επιπτώσεων του ΧΥΤΑ στους κατοίκους. Ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι οι πολίτες που πεθαίνουν από τα βαρέα μέταλλα μπορούν να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους τοπικούς άρχοντες ώστε να παραβιάζουν ελεύθερα την περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως τη Σύμβαση του Άαρχους για το δικαίωμα των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση που είναι και ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Τι άλλο θα κάνει η κυβέρνηση για να συνεχιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Φυλή και οι επιπτώσεις τους για όλους τους κατοίκους της Αθήνας;»

Δείτε το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή εδώ: