σε , , ,

ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ελλάδα σημαίνει ζημιά στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον προς όφελος μεγάλων εργολαβικών εταιρειών

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ελλάδα σημαίνει ζημιά στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον προς όφελος μεγάλων εργολαβικών εταιρειών

 

  • Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) υιοθετεί το μοντέλο που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, που ευνοεί σκανδαλωδώς τις εταιρείες και είναι επιζήμιο για το περιβάλλον και πανάκριβο για τους πολίτες.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ακραία υπερτιμολόγηση του έργου και ανεπαρκή ανακύκλωση, προκειμένου να ωφεληθεί συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία.
  • Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με την σύμβαση ως έχει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
  • Αυτό θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκά πρόστιμα για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης,  αποζημιώσεις προς τον ιδιώτη διαχειριστή καθώς δεν είναι δυνατόν να του δοθούν οι ποσότητες απορριμμάτων που έχουν συμφωνηθεί στην σύμβαση και τεράστιο κόστος για τους πολίτες και το περιβάλλον. 

«Αποσύρατε το αίτημα χρηματοδότησης, αφού η Επιτροπή σας εγκάλεσε για το κόστος του έργου, που είναι υπερδιπλάσιο αντίστοιχων έργων σε Βουλγαρία και Κροατία, για ανεπαρκή εξέταση εναλλακτικών, απουσία ανάλυσης κόστους – ωφέλειας, για απουσία στοιχείων, και για κρατικές ενισχύσεις προς την ανάδοχο εταιρεία». Αυτό σημείωσε ο βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για το φιάσκο που υπέστη η κυβέρνηση, όταν αναγκάστηκε να αποσύρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ελλάδα σημαίνει ζημιά στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον προς όφελος μεγάλων εργολαβικών εταιρειών τον φάκελο χρηματοδότησης για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ενώ ήδη έχει υπογράψει σύμβαση σκανδαλωδώς ευνοϊκή για τον ανάδοχο. Και συνέχισε: «Με άλλα λόγια, η Επιτροπή σας καταγγέλλει ότι ενισχύετε, διακομματικά και επιλεκτικά, την ανάδοχο εταιρεία».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθάνασης απέδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση τα – κάτω του επιτρεπτού ορίου – χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα, τα υψηλότατα ποσοστά ταφής απορριμμάτων, τη λειτουργία – ακόμη – χωματερών παρά τα πρόστιμα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιβληθεί από την ΕΕ. 

«Δεν έχω ξαναδεί τόσο αυστηρό κείμενο καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μιλά για υπερκοστολογήσεις, για πλαστά νούμερα, για προνομιακές σχέσεις με ιδιώτες» σημείωσε ο Κ.Αρσένης και πρόσθεσε: «Ο κανόνας για τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ σαφής: Υπερκοστολόγηση και αύξηση του χρέους με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων, πολλαπλάσιες των προβλεπόμενων. Υπάρχει η σχετική εμπειρία της γειτονικής Κύπρου, όπου πληρώνονται τεράστιες αποζημιώσεις προς τον ανάδοχο λόγω των σκοπίμως ανεδαφικών εγγυημένων ποσοτήτων απορριμμάτων. Όλα αυτά μετακυλίονται στους πολίτες. Συγχρόνως, μας κλειδώνουν σε ένα μέλλον ελάχιστης ανακύκλωσης, αφού ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα απορρίμματα στο ΕΣΔΑ στηρίζεται σε μηχανική ανακύκλωση με επιτυχία ανάκτησης 12,5% και το υπόλοιπο, μαζί με τα οργανικά, πάει για καύση. Είναι ο σχεδιασμός για να δικαιολογήσετε τις πανάκριβες και περιβαλλοντικά επιζήμιες μονάδες καύσης. Δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον, καμία σχέση με το περιβάλλον. Έτσι θα προχωρήσετε; Ακόμη και η Επιτροπή σας ζητά να σταματήστε και να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον».