σε , , ,

Σε ελληνική πρωτεύουσα της καύσης απορριμμάτων μετατρέπει η κυβέρνηση και ο Δήμος τον Βόλο

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Σε ελληνική πρωτεύουσα της καύσης απορριμμάτων μετατρέπει η κυβέρνηση και ο Δήμος τον Βόλο”

  • Η καύση απορριμμάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία
  • Μελέτη του ΕΜΠ τεκμηριώνει τις επιπτώσεις της καύσης απορριμμάτων στη δημόσια υγεία
  • Η κυβέρνηση προωθεί την καύση απορριμμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο
  • Παρά τις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και επιστημονικούς φορείς, ο Δήμος Βόλου προχωρά στην κατασκευή εργοστασίου μετατροπής των απορριμμάτων σε καύσιμο για τσιμεντοβιομηχανία, μέσω ΣΔΙΤ

Προϋπόθεση για την καύση απορριμμάτων η ανακύκλωση, επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή. «Με τον τρόπο αυτό, ο Υπουργός αυτοαναιρέθηκε, καθώς υποστηρίζει σήμερα την καύση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο χωρίς ανακύκλωση», επισημαίνει ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25.

Η συζήτηση αφορούσε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Κ. Αρσένης, αναφορικά με το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων του Βόλου, για την πώληση τους ως φθηνό καύσιμο στην ΑΓΕΤ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο που προωθεί ο Δήμος Βόλου, δεν προβλέπει ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, οδηγώντας σε παραβίαση και της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα απόβλητα, και των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης.

Ο Υπουργός επέμεινε ότι η καύση είναι πρότυπος και σύννομος τρόπος διαχείρισης. Ο Κ.Αρσένης κάλεσε τον Υπουργό Κ.Χατζηδάκη να λάβει σοβαρά υπόψη την έρευνα του ΕΜΠ για το σχηματισμό διοξινών κατά την καύση RDF (το έτερο παραγόμενο δευτερογενές καύσιμο) στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής (που πλέον ανήκει στη γαλλό-ελβετική πολυεθνική τσιμέντου Lafarge-Holcim) και τις αντίστοιχες εκθέσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο 2019 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

«Προφανώς, σας ζητάμε να σταματήσετε την καύση για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των κατοίκων του Βόλου και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην την επεκτείνετε οπουδήποτε αλλού» τόνισε ο Κ.Αρσένης και συμπλήρωσε: «Ξέρετε τι λέει η μελέτη του ΕΜΠ; Ότι οι παραγόμενες διοξίνες έχουν μηδενικό επιτρεπόμενο όριο, διότι λειτουργούν σωρευτικά στην υγεία των ανθρώπων. Αυτά είναι τα δώρα σας στην υγεία των πολιτών; Αυτά θα μοιράσετε στο Βόλο, στον ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Αυτά ετοιμάζετε για τη Φυλή, το Σχιστό και όλη τη Δυτική Αθήνα.»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι ο Κ. Αρσένης του «ζητά να παραβιάσει την εθνική νομοθεσία». Μάλιστα, στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας του, παρέθεσε την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα στις 30 Απριλίου 2018, στον τότε ευρωβουλευτή Ν.Χουντή, στην οποία αναφέρεται ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι μόνον μη ανακυκλώσιμα απόβλητα υπόκεινται στην επεξεργασία στερεών ανακτηθέντων καυσίμων».

Αυτή ακριβώς, η προϋπόθεση, τόνισε ο Κ.Αρσένης ότι δεν πληρείται στην περίπτωση της «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΟΕΔΑ) στον Βόλο.