σε , ,

Σε ποικιλόμορφες μαφίες δίνει βορά τους ευάλωτους πολίτες η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Αρσένης: “Σε ποικιλόμορφες μαφίες δίνει βορά τους ευάλωτους πολίτες η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις”

  • Η Τράπεζα της Ελλάδας καταγγέλλει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμου ελέγχου της αγοράς από ύποπτα στοιχεία
  • Η κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρίες μικροχρηματοδοτήσεων να παρέχουν καταναλωτικά δάνεια
  • Νοικοκυριά και μικροεπιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν απροστάτευτα απέναντι σε πρακτικές τοκογλυφίας

«Δούρειο Ίππο για την είσοδο μαφιών» χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης, το νομοσχέδιο για το «πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

«Πήρατε τη μικροχρηματοδότηση, εφεύρεση της βραβευμένης Τράπεζας των Φτωχών στο Μπαγκλαντές και τη μετατρέπετε σε εργαλείο ξεπλύματος χρήματος και ακόμη χειρότερα σε Δούρειο Ίππο μαφιών» τόνισε ο Κ.Αρσένης.

Αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα ελέγχει τους μετόχους, αλλά θα συλλέγει δικαιολογητικά για δύο μόνο εκπροσώπους των εταιρειών παροχής μικροχρηματοδότησης, χωρίς να της επιτρέπεται να τα αξιολογεί. «Γιατί σας ξέφυγε η λέξη “αξιολόγηση;”» ρώτησε την ηγεσία του Υπουργείου. «Επίσης, λείπει άρθρο που θα επέτρεπε στην Τράπεζα της Ελλάδος να αξιολογεί τους νέους μετόχους κατά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, ακόμη και όταν αυτή είναι μεγαλύτερη του 10% των μετοχών».

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε «ιδιοκτήτες εταιρειών ενεχυροδανειστηρίων, ηλεκτρονικού στοιχήματος και ό,τι άλλο μπορεί να φαντασθεί ο καθένας μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα, να δίνουν καταναλωτικά δάνεια σε νοικοκυριά. Δεν αναφέρετε, όμως, πουθενά την αρμοδιότητα της ΓΓ Καταναλωτών, όσον αφορά τον έλεγχο αυτών των διαδικασιών. Θεωρείτε ότι είναι αυτονόητο, όταν έχει αποδειχθεί ότι οπουδήποτε δεν γίνεται σαφής αναφορά, υπάρχει αδυναμία δράσης της ΓΓ Καταναλωτών. Ποιος θα ελέγξει, λοιπόν, τις καταχρηστικές διατάξεις; Δεν αναφέρεται καν, στις περιπτώσεις πιστώσεων σε φυσικά πρόσωπα, με ιδιότητα καταναλωτή, ότι πρέπει να ισχύουν οι διατάξεις της ΚΥΑ Ζ1 699/2010 που ενσωμάτωσε την Οδηγία για την Καταναλωτική Πίστη».

Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στα λόγια της εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή Ακροάσεων, σημείωσε: «Η κ. Παπαγιαννίδη είπε επί λέξει “Δεν θα έχουμε καμία εικόνα από που προέρχονται τα χρήματα των εταιρειών”, “Καμία εικόνα ποιοι κρύβονται από πίσω”, “Καμία αξιολόγηση των μετόχων”, “Θα έχουμε είσοδο υπόπτων στοιχείων στην αγορά”, “Θα είναι μια κατάσταση που δεν θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε”».

Αφήνεται ανεξέλεγκτο το επιτόκιο, όταν η διεθνής εμπειρία δείχνει συνεχείς υπερχρεώσεις. «Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ύποπτα στοιχεία θα ελέγχουν μέσω χρέους, λόγω ανεξέλεγκτων χρεώσεων, ευάλωτους πολίτες. Αυτή είναι η επιτομή του νομοσχεδίου σας» κατέληξε ο Κ.Αρσένης.

Δείτε την πλήρη ομιλία του Βουλευτή: