σε ,

Στην Κομισιόν η έλλειψη διαφάνειας στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ

Αθήνα, 21 Μαΐου 2014 

Ερώτηση στην Κομισιόν με θέμα την έλλειψη διαφάνειας στους διαγωνισμούς που διενεργεί για το ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις έθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης στην Κομισιόν, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Έξι μεγάλοι διαγωνισμοί που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκαν με μία τελική προσφορά. Η πώληση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά πραγματοποιούνται χωρίς διαφάνεια κατά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις. 

Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε με τα κινήματα ενάντια στην την πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, του δικτύου της ΔΕΗ, λιμανιών όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, κερδοφόρων αεροδρομίων, όπως αυτό των Χανίων και της Θεσσαλονίκης. Ανάπτυξη δεν θα έρθει με το χάρισμα της δημόσιας περιουσίας είτε σε επιχειρηματίες κρατικοδίαιτους είτε σε πολυεθνικές από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει τους κανόνες της κοινής λογικής και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από παράλογες και παράνομες ιδιωτικοποιήσεις αλλά μέσα από τη στήριξη του κορμού της ελληνικής οικονομίας, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν την πλειονότητα των θέσεων απασχόλησης σήμερα στην Ελλάδα.»

Υπενθυμίζεται ότι σε έξι μεγάλους διαγωνισμούς που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ (ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, ΔΕΠΑ, Ελληνικό) παρότι αρχικά οι ενδιαφερόμενοι ήταν τρεις ή και περισσότεροι, τελικά έμεινε μόνο μία τελική προσφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τακτική του ΤΑΙΠΕΔ στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά καθώς και του ΟΛΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς δεν εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις υπό το πρόσχημα ότι οι διαγωνισμοί αυτοί δεν αφορούν συμβάσεις παραχώρησης αλλά απλώς πώληση των μετοχών δημόσιων εταιρειών. Η παράκαμψη των ευρωπαϊκών κανόνων επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ να αναπροσαρμόζει κατά το δοκούν τους όρους των διαγωνισμών μετά την προκήρυξή τους.