σε ,

Συνάντηση του Κρίτωνα Αρσένη με το διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου

Αθήνα, 1 Απριλίου 2013

Επίσκεψη στο εργοτάξιο του μετρό του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Επισκέφθηκε τα μνημεία που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σταθμού, συνοδεία του διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Κατά την επίσκεψη ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο της ανασκαφής Κρινώ Κωνσταντινίδου στο μήκους 75 μέτρων κεντρικό οδικό άξονα της βυζαντινής πόλης και τα δημόσια κτήρια και συζήτησε με το διευθυντή της Αττικό Μετρό τις τεχνικές λύσεις που θα επιτρέψουν τη συμβίωση των σημαντικών αυτών μνημείων με το σταθμό Βενιζέλου.

Με αφορμή την επίσκεψη στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Η σημερινή μου επίσκεψη αποσκοπούσε στην εξέταση της επόμενης ημέρας για το σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να βρούμε την τεχνική λύση που θα εξασφαλίσει τη συμβίωση των μνημείων με το σταθμό του μετρό. Τα μνημεία αυτά της πόλης συνιστούν τη δική μας Πομπηία και πρέπει να τα κρατήσουμε στον τόπο τους. Οι εικόνες τους είναι αυτές που θα ταξιδέψουν την πόλη σε όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός που οραματίζεται η Θεσσαλονίκη απαιτεί τέτοιες επιλογές.

Η επίσκεψή μου πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επιστολής που έστειλα στον αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού καθώς και τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ζητώντας την ανάκληση της απόφασης μεταφοράς των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού μετρό Βενιζέλου. Έρχεται επίσης σε συνέχεια της γραπτής ερώτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητάω να δηλώσει ρητά ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του μετρό Θεσσαλονίκης μετά την αναθεώρηση της μελέτης που θα επιτρέψει τη συμβίωση των μνημείων με το σύγχρονο σταθμό βάζοντας φρένο στις προσπάθειες εκφοβισμού της τοπικής κοινωνίας.»