σε ,

Συνάντηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια θα έχουν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 2 μμ, οι Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Κρίτων Αρσένης από το ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Σκυλακάκης από τη ΝΔ και Μιχάλης Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους.

Η συνάντηση ορίστηκε ύστερα από αίτημα των τριών ευρωβουλευτών με αφορμή το φετινό Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι ευρωβουλευτές θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις κρίσιμες προκλήσεις της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και της ανάσχεσης της απώλειας Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης οι ευρωβουλευτές προέβησαν στις εξής δηλώσεις:

Κρίτων Αρσένης (ΠΑΣΟΚ)

«Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί τη Βιοποικιλότητα και η συνεχόμενη απώλεια βιοποικιλότητας μειώνει τις πιθανότητές μας να αντεπεξέλθουμε στην Κλιματική Αλλαγή. Έξι μήνες μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, κατά κάποιο τρόπο ξεκινάμε από το μηδέν. Αν ως ανθρωπότητα δεν αλλάξουμε άμεσα πορεία έχουμε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, εθνικό και τοπικό. Γι· αυτό το λόγο η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική».

Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΝΔ)

«Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα που συζητούνται στην Ευρώπη. Σ΄ αυτή την εποχή των μεγάλων δυσκολιών για τη χώρα έχει σημασία να διαφυλάξουμε τον εθνικό μας πλούτο που είναι άμεσα συνυφασμένος με την ποιότητα του ελληνικού περιβάλλοντος. Είναι επίσης όμως σημαντικό να γνωρίζουμε τα κόστη που συνεπάγονται οι ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές (όπως για παράδειγμα το σύστημα εμπορίας ρύπων) και να είμαστε προετοιμασμένοι γι΄ αυτά».

Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι)

«Στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας βρήκαμε έναν συνομιλητή πρόθυμο να ακούσει την περιγραφή της σύγχρονης περιβαλλοντικής κρίσης και την ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπισή της. Για μας υπάρχει Πράσινη λύση στην κρίση, που περιλαμβάνει πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μείωσης της βιοποικιλότητας, απερήμωσης των εδαφών, αποδάσωσης, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Του εξηγήσαμε τους φόβους μας πως, εκτός από τη μείωση του βιοτικού επιπέδου, το πρώτο θύμα της κρίσης φαίνεται πως θα είναι το περιβάλλον, παρόλο που η μείωση της προστασίας του θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, έχει εκτιμηθεί πως η απώλεια της βιοποικιλότητας θα κοστίζει στην Ευρώπη από το 2050 περίπου 1.1τρις το χρόνο ή περίπου 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ακόμη ζητήσαμε από τον κο Παπούλια με το κύρος το οποίο διαθέτει, να προβάλει την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς από τους πολίτες και την αλλαγή του τρόπου ζωής, ώστε να μειωθούν και οι επιπτώσεις της κρίσης και οι απειλές για το περιβάλλον».