σε ,

Συνέντευξη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινάμε την τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη, Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Αρσένη, καλημέρα.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: το θέμα του περιβάλλοντος -αύριο είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο που η Ευρώπη έχει αναπτύξει δράσεις, ευρωπαϊκές πολιτικές και εσείς τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα από τα βασικά θέματα που ασχολείστε.

Είστε ευχαριστημένος από την προώθηση των υποθέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα θέματα του περιβάλλοντος;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, καμιά φορά είναι το μη χείρον βέλτιστο στα πράγματα. Που σημαίνει ότι στην Ε.Ε. κάνουμε αρκετά σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, με άλλες μεγάλες χώρες του κόσμου όπως η Αμερική και άλλες σημαντικές χώρες αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά αναμφίβολα δεν κάνουμε αυτά που είναι αρκετά και αυτά που είναι απαραίτητα.

Και κατά καιρούς μάλιστα  κάνουμε και βήματα προς τα πίσω και στις αποφάσεις μας αλλά και στη διάθεση μας να προχωρήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Όπως στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, βλέπουμε τις παλινδρομήσεις της Ε.Ε. μεταξύ του ανακοινωμένου στόχου 20% και του ανακοινωμένου πιθανού στόχου του 30% μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και βλέπουμε πόσες πολλές χώρες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να μην προχωρήσουμε προς το 30% και να μείνουμε στο 20% τη στιγμή που η οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Αυτό είναι που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σ’ αυτόν τον τομέα απάντησε η Ε.Ε. Συγκριτικά, όπως το είπατε, είναι αρκετά προχωρημένη. Το θέμα είναι το εξής: ο μέσος πολίτης θα έκανε μια ερώτηση «εγώ τι μπορεί να κάνω σ’ αυτό;»

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να αντιμετωπίσουμε την απώλεια βιοποικιλότητας, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή αυτό που λέμε περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τη ζωή στη γη, που απειλεί οποιοδήποτε παιδί αυτή τη στιγμή έχει γεννηθεί μετά το 2000, και απειλεί στην ουσία άμεσα, καθώς η κλιματική αλλαγή αν δεν σταματήσει άμεσα θα κάνει τον πλανήτη μας αβίωτο μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οπότε για να αντιμετωπίσουμε  αυτή την τεράστια περιβαλλοντική κρίση  χρειάζεται και ο κάθε πολίτης  ξεχωριστά, όλοι μας ξεχωριστά και  σαν μικρότερες και μεγαλύτερες  ομάδες, σαν κατά τόπους, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών και σε επίπεδο διεθνές να μπορέσουμε και να δράσουμε, να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Ως πολίτες αυτό που είναι βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά πράγματα  κατ’ αρχήν.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως, απλά πράγματα κατ’ αρχήν. Θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων μιας χρήσης. Είναι κάτι πάρα πολύ βασικό. Δεν είναι μόνο οι ενεργειακοί πόροι που εξαντλούνται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, είναι όλοι οι φυσικοί πόροι. Και είναι κάτι άλλο πάρα πολύ βασικό, ότι κάθε πόρος που χρησιμοποιείται, κάθε υλικό που φτάνει στα χέρια μας, κάθε αντικείμενο, χρειάζεται ενέργεια για να παραχθεί.

Αυτή η ενέργεια που  απαιτείται για οτιδήποτε έχουμε αυτή τη στιγμή στο σπίτι μας, για  οτιδήποτε χρησιμοποιούμε, για να παραχθεί και για να χρησιμοποιηθεί, είναι αυτό που αυτή τη στιγμή καταστρέφει τον πλανήτη. Θα πρέπει να περιορίσουμε οποιαδήποτε σπατάλη τόσο στην ενέργεια όσο και στη χρησιμοποίηση των πρώτων υλών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και αν μας ξεβολεύει.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακόμα και αν μας ξεβολεύει. Αυτό που σημαίνει είναι ότι βλέπω τι μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω, αποφεύγω οτιδήποτε είναι μιας χρήσης, προχωράω στην ανακύκλωση όσων μόνο δεν μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω και πρέπει να διαγράψουμε πλέον την έννοια του απορρίμματος. Δεν υπάρχει τίποτα για πέταμα, ο πλανήτης πλέον δεν μπορεί να μας δίνει άλλο πρώτες ύλες και ενέργεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτό λέτε δεν είναι θέμα υψηλής πολιτικής και υψηλών θεσμών, είναι θέμα και καθημερινότητας. Ακόμα και αν οι συνέπειες είναι πολύ μικρές, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για να έχουμε έστω τη συλλογική δράση από τα κάτω. Παρ’ όλα αυτά -και είπα τη λέξη να ξεβολευτούμε- π.χ. κάνουν κινητοποιήσεις οι αλιείς και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ξέρετε για την εφαρμογή και στην Ελλάδα μιας Οδηγίας ….

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Του κανονισμού αλιείας στη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και που αφορά τις μηχανότρατες. Και φωνάζουν οι αλιείς μας και λένε ότι «θα εξαφανιστούμε». Τι θα τους απαντούσατε;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ένα από τα πράγματα που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα γνωρίζαμε. Έχουμε παραδείγματος χάρη στην αλιεία μια κατάρρευση των αλιευτικών αποθεμάτων. Πολύ απλά μέχρι το 2050 κινδυνεύουμε να έχει μείνει μόνο φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες μας και τίποτα απολύτως άλλο. Για μεγαλύτερα είδη ψαριών, όπως είναι ο ερυθρός τόνος, η απειλή είναι πάρα πολύ άμεση, είναι στα επόμενα λίγα χρόνια να εξαφανιστούν μοναδικά είδη.

Και η κατάρρευση της  τροφικής αλυσίδας οδηγεί σε κατάρρευση της ποιότητας των θαλασσών και έχει τραγικές συνέπειες και για την κλιματική αλλαγή και για τη ζωή μας άμεσα. Οπότε αυτή τη στιγμή η προστασία των αλιευμάτων είναι προϋπόθεση για να έχουν οι Έλληνες αλιείς, για να έχουν οι αλιείς σε όλη τη Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο μέλλον και αυτό το επάγγελμα να μην έχει προοπτική λίγων χρόνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πιεστούν τώρα, αλλά αργότερα θα υπάρχει μια δυνατότητα για ορισμένους από αυτούς να έχουν βελτιωμένα αλιευτικά αποθέματα για να συνεχίσουν να είναι αλιείς κάποιοι από αυτούς. Αυτό λέτε.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ένα πρόβλημα που οι ίδιοι, γιατί συναντιέμαι αρκετές φορές και με αλιείς από την Ελλάδα επειδή είμαι και μέλος της Επιτροπής Αλιείας, ένα πρόβλημα που ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Ελληνίδα Επίτροπος η κα Δαμανάκη, έχει αυτό το portfolio της αλιείας. Και της αλιείας.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Οι Έλληνες αλιείς γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη ραγδαία μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που απειλεί τον κλάδο μας αυτή τη στιγμή. Θα χρειαστεί να βρούμε λύσεις.

Μια από τις βασικές  λύσεις θα είναι να δημιουργήσουμε χρονικές περιόδους προστασίας των  αλιευμάτων και αν θέλετε και περιοχές προστασίας των αλιευμάτων.

Περιοχές όπου θα λειτουργήσουν  σαν τόποι αναπαραγωγής των αλιευμάτων προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να υπάρχουν βιώσιμα αλιεύματα που να μπορούν να αλιεύουν οι αλιείς μας όχι μόνο για τα επόμενα 5 χρόνια, όχι μόνο για τα 10 χρόνια, αλλά όπως και οι παππούδες τους και οι προπαππούδες τους από γενιά σε γενιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύπλευρο το θέμα του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνει τη βιοποικιλότητα, έχουμε και το παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας τώρα .…

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Με τραγικά δυστυχώς συμπεράσματα για την πορεία των πολιτικών μας για την έναρξη της βιοποικιλότητας, που ενώ μέχρι το 2010 ο στόχος μας ήταν η πλήρης ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, βλέπουμε ότι έχει γίνει μια μείωση της ανάσχεσης, αλλά παρ’ όλα αυτά προχωρά με πάρα πολύ απαισιόδοξα στοιχεία από τους επιστήμονες για το μέλλον της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Να περάσουμε στην περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, Μιλήσαμε τώρα λίγο γενικότερα, ήρθαμε και στην Ελλάδα. Είστε ικανοποιημένος; Έγινε ένα μεγάλο βήμα με τη δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εντάξει, γίνονται προσπάθειες. Μπορείτε να πείτε ότι είναι καλύτερο να γίνουν και άλλα.

Παρ’ όλα αυτά πείτε  μου ένα θέμα που θα λέγατε στην Υπουργό Περιβάλλοντος ότι είναι  κρίσιμο να το επιταχύνει τώρα. Με την  ευκαιρία της Παγκόσμιας Περιβάλλοντος  αύριο τι θα της λέγατε;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ηρωική. Ανέλαβε μια κατάσταση πραγματικά χαώδη, μια πλήρη αδιαφορία για τα θέματα περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ήταν θέματα που είχα αναδείξει με μια σειρά από ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιέζοντας την τότε κυβέρνηση να κάνει τα στοιχειώδη, προκειμένου να κινητοποιηθεί για να κάνει τη δουλειά της στην προστασία του περιβάλλοντος.

Βλέπω αυτή τη στιγμή ένα  Υπουργείο το οποίο αντιδρά όποτε  υπάρχει ένα πρόβλημα, ένα Υπουργείο που προσπαθεί να προλάβει και να βάλει σε τάξη και προβλήματα που ομολογουμένως όλοι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αποτελέσματα είστε ικανοποιημένος; Έστω για 6 μήνες.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι η μέχρι στιγμής δουλειά είναι εξαιρετική. Θεωρώ ότι η μέχρι στιγμής δουλειά, προφανώς θα πρέπει να δούμε όλοι μας ότι έγινε μια δουλειά για την οργάνωση ενός Υπουργείου και να αρχίσουν να μπαίνουν οι θεσμοί που θα αλλάξουν ριζικά το πως θα αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, επειδή σε λίγο ολοκληρώνουμε, περιβάλλον, η μάχη προστασίας του περιβάλλοντος, η μάχη εναντίον των κλιματικών αλλαγών και δίπλα χρηματοπιστωτική κρίση, κατάσταση υπερχρέωσης της Ελλάδας, στο χείλος της χρεοκοπίας, προσπάθεια τώρα ανάσχεσης αυτής της κατάστασης με το νέο μηχανισμό, ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Πώς θα τα δένατε αυτά σε έναν ακροατή που θα σας έλεγε «κάντε μου μια σύνδεση, πράσινη ανάπτυξη με προσπάθεια προσαρμογής της χώρας  στο σχέδιο που έχει κάνει η  Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»; Πώς θα τα δένατε εσείς αυτά;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα έλεγα κατ’ αρχήν στον φίλο ακροατή ότι πραγματικά θα ακούσουμε πάρα πολλά αυτή την περίοδο για εκβιαστικά διλήμματα του παρελθόντος περί περιβάλλοντος ή ανάπτυξης. Και ότι αυτή τη στιγμή για την οικονομική κρίση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η μόνη λύση είναι η στροφή στις δραστηριότητες που συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ότι αυτό μας λέει η παγκόσμια εμπειρία αυτή τη στιγμή.

Η παγκόσμια εμπειρία μας δείχνει ότι όταν οι οικονομικές δραστηριότητες των χωρών προσαρμόζονται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας τότε γίνονται ανταγωνιστικές, τότε δημιουργούν θέσεις εργασίας και δίνουν προοπτική.

Όταν, όπως στο παράδειγμα της Αμερικής επί Μπους, είχαμε την ακραία προστασία ενός ξεπερασμένου μοντέλου ανάπτυξης ενάντια στο περιβάλλον και στην κοινή λογική, τότε είδαμε να καταρρέουν τεράστιες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μόνη προοπτική για την Ελλάδα είναι να κινηθούμε στα προϊόντα ποιότητας στον αγροτικό τομέα, στις υπηρεσίες και ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Να προστατεύουμε δηλαδή αυτό που φέρνει στη μακρινή μας  χώρα, τους περισσότερους Ευρωπαίους που μπορούν να πάνε σε άλλες χώρες  με αμάξι, που φέρνει τους επισκέπτες να απολαύσουν, τα μοναδικά μας τοπία, τη μοναδική μας πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά το μοναδικό μας περιβάλλον.

Θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτά και να στηριχθούμε σε αυτά για να δημιουργήσουμε προϊόντα ποιότητας  μοναδικά στην Ελλάδα ανταγωνιστικά απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι. Έως ότου γίνει σταδιακά αυτό, σας ευχόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δίνετε τις κατάλληλες μάχες και θα τα ξαναπούμε, διότι εμείς προσπαθούμε εδώ να φέρουμε αυτόν τον προβληματισμό από τις Βρυξέλες, το Στρασβούργο και στην Αθήνα γιατί δένετε πια, τα πιο πολλά θέματα είναι κοινά.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Οι μάχες άλλωστε δίνονται κάθε στιγμή παντού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Ευχαριστώ πολύ κ. Αρσένη, γεια σας.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Γεια σας. Καλημέρα.