σε ,

Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ και στη δημοσιογράφο Δάφνη Ματζιαράκη για τη μεταλλαγμένη πατάτα Amflora

Πάμε τώρα στον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κρίτωνα Αρσένη, με τον οποίο θα συζητήσουμε το ζήτημα των μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη. Κύριε Αρσένη γεια σας, πριν πάμε στα μεταλλαγμένα στην επικοινωνία μας μου είπατε ότι εγκλωβιστήκατε στις Βρυξέλλες λόγω της τέφρας.

Κατ΄ αρχάς καλησπέρα στους ακροατές μας. Και εγώ και πάρα πολλοί συνάδελφοί μου είμαστε αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, γιατί έχουν «παραλύσει» οι αεροπορικές επικοινωνίες στην Ευρώπη.

Βλέπουμε πως παρ΄ ότι μπορεί να πιστεύουμε εμείς οι άνθρωποι, η φύση είναι πάρα πολύ δυνατή και μπορεί να έχει μια επίδραση, όπως είναι αυτή που βιώνουμε αυτές τις ημέρες, το να σταματήσουν οι αεροπορικές επικοινωνίες όλες της Ευρώπης, με μεγαλύτερο κόστος από ότι είχε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ήδη αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να ακυρωθεί η Σύνοδος του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που είναι προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα, ακριβώς επειδή πολλοί συνάδελφοι ίσως να μη μπορέσουν καν να φτάσουν στο Στρασβούργο.

Σε κάθε περίπτωση, φαντάζομαι ότι το θέμα μας θα είναι κυρίως αυτή τη στιγμή τα μεταλλαγμένα προϊόντα και το τι κάνουμε εμείς στη φύση.

Ακριβώς, ακριβώς αυτό. Πριν κάποιες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει -να το πούμε έτσι απλά- την εισαγωγή και καλλιέργεια αν δεν κάνω λάθος της μεταλλαγμένης πατάτας. Η Ελλάδα βέβαια παραμένει αρνητική.

Πρόκειται για τη μεταλλαγμένη πατάτα «amflora», και επιτρέπει στην ουσία στα κράτη-μέλη να επιτρέψουν την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας «amflora» είτε για διάφορες δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τη διατροφή, είτε όμως και για κτηνοτροφικούς σκοπούς, δηλαδή για τροφή για τα ζώα, που σημαίνει στην ουσία ότι μέσα από το ζώο μετά περνάει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Τι σημαίνει ακριβώς; Μπορούμε να πούμε τι σημαίνει αυτό για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον;

Έκανα μια ερώτηση προς την Επιτροπή τη στιγμή που εντοπίσαμε το ζήτημα.

H απάντηση της Επιτροπής ήταν ξεκάθαρη. Βρήκαν ότι υπάρχει γονίδιο σε αυτή την πατάτα που αναπτύσσει μεγαλύτερη αντίσταση των οργανισμών και του ανθρώπου στα αντιβιοτικά ευρείας χρήσης και άρα δηλαδή κάποια στιγμή που ένας άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια των αντιβιοτικών, να μην μπορέσει ο οργανισμός να αντιδράσει σε αυτά επαρκώς. Βρήκαν ότι η πιθανότητα να μεταφερθεί το γονίδιο από την πατάτα στον άνθρωπο είναι χαμηλή και γι΄ αυτό το ενέκριναν, όμως δεν μπορούν να το αποκλείσουν κι αυτό θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ άσχημο. Από το ΄98 είχε η Επιτροπή να εγκρίνει μεταλλαγμένα, θυμάστε ότι και ο Επίτροπος Δήμας ήταν πάρα πολύ αρνητικός στην έγκριση της πατάτας αυτής και άλλων μεταλλαγμένων προϊόντων.

Αλλά δυστυχώς, οι πιέσεις πλέον στην Ευρώπη αυξάνονται πάρα πολύ, γιατί δεν είναι μόνο οι αμερικάνικες εταιρείες που μας πιέζουν να εγκρίνουμε τα μεταλλαγμένα τους, πλέον είναι και ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα, άρα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιέσεις..

Συγνώμη να σας διακόψω κ. Αρσένη, τι σημαίνει οι τροφές να είναι στα χέρια κάποιων μεγάλων ιδιωτικών πολυεθνικών εταιρειών;

Είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο. Όπως γνωρίζουμε πολλές φορές οι σπόροι των μεταλλαγμένων προϊόντων τροποποιούνται όχι μόνο για να αντέχουν σε διάφορες συνθήκες, αλλά τροποποιούνται προκειμένου να τελειώνει η ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο, ώστε ο αγρότης να μην μπορεί να πάρει το σπόρο της προηγούμενης χρονιάς, π.χ. να τον μαζέψει και να τον χρησιμοποιήσει την επόμενη χρονιά, να μην μπορεί να πάρει το σπόρο από το γείτονα, αλλά να πρέπει να τον αγοράσει από την εταιρεία.

Δημιουργούμε δηλαδή κάποια μονοπώλια στην αγροτική παραγωγή τα οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα, στην ουσία εξαρτώμαστε για τη διατροφή μας από πέντε-έξι εταιρείες κι αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος από κάθε πτυχή, είναι παράλογο.

Μάλιστα, η Ελλάδα πάντως μέχρι στιγμής παραμένει αρνητική για να κλείσουμε, έτσι;

Βεβαίως η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δε θα επιτρέψει τη χρήση αυτού του προϊόντος, να καλλιεργηθεί δηλαδή αυτό το προϊόν μέσα στην Ελλάδα κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όμως αυτό που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι να αφήνει τα κράτη-μέλη στην ουσία απροστάτευτα στις διμερείς πιέσεις.

Πολλές φορές είναι μεγάλες χώρες που πιέζουν μια χώρα να δεχτεί το μεταλλαγμένο προϊόν που πουλάνε, ήταν η περίπτωση της Αμερικής τόσα χρόνια. Τώρα οι μικρότερες χώρες μένουν απροστάτευτες σε διμερείς πιέσεις, ενώ το θέμα είναι ότι κάθε φορά πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή να παίρνει την ευθύνη για την Ευρώπη των 27 χωρών.

Μάλιστα, να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Αρσένη, καλό μεσημέρι.