σε ,

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στο Ρ/Σ “ET3-102FM” στη δημοσιογράφο Λέλα Κεσίδου

Αποσπάσματα δηλώσεων

Για τα μεταλλαγμένα

«Έχουμε μια Ευρώπη όπου από τη στιγμή που και η ίδια αρχίζει και παράγει μεταλλαγμένα, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που πιέζουν να ανοίξει εντελώς η ευρωπαϊκή αγορά στα μεταλλαγμένα.»

«Αυτή τη στιγμή το 80-90% των ζωοτροφών σε όλη την Ευρώπη προέρχονται από μεταλλαγμένα προϊόντα. Κόβουμε τα τροπικά δάση, καταστρέφουμε το δάσος του Αμαζονίου για να φυτέψουμε μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι για να έρθουν μετά σε εμάς σαν ζωοτροφές.»

«Εγώ προσωπικά διαφωνώ με τα μεταλλαγμένα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι μελέτες που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην υγεία και στη βιοποικιλότητα. Άρα παραβιάζεται η αρχή της πρόληψης που είναι βασική συνταγματική αρχή στη Συνθήκη της Λισαβόνας.»

«Υπάρχουν σκληρά συμφέροντα στην Ευρώπη που μας θέλουν να μην γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε, γιατί φοβούνται ότι αν γνωρίζουμε ότι καταναλώνουμε μεταλλαγμένα, θα σταματήσουμε να τα καταναλώνουμε και άρα θα έχουν οικονομική ζημιά.»

«Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι ο αγώνας για τα μεταλλαγμένα θα δοθεί, είναι δύσκολος αγώνας, αλλά έχουμε κερδίσει και πιο δύσκολους.»

Για το ευρωπαϊκό μορατόριουμ και τη νομοθεσία σχετικά με τις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την περιβαλλοντική ευθύνη, την ευθύνη δηλαδή του περιβαλλοντικού κόστους και του κοινωνικού κόστους από ένα ατύχημα σε μια υπεράκτια δεξαμενή άντλησης πετρελαίου όταν γίνεται ένα τέτοιο ατύχημα.»

«Θα πρέπει να έχουμε ένα μορατόριουμ να μην επιτρέψουμε δηλαδή την κατασκευή νέων εξέδρων άντλησης πετρελαίου.»

«Θα προτείνει η Επιτροπή την προσωρινή, τουλάχιστον, απαγόρευση κατασκευής νέων εξεδρών, μέχρι να δούμε τι έφταιξε, τι μέτρα να λάβουμε, πώς θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο πριν ξαναεγκριθεί μια εξέδρα. Εγώ αυτό που ζήτησα με τη σειρά μου είναι ότι αυτό το μορατόριουμ δεν θα πρέπει να είναι προσωρινό, αλλά μόνιμο.»

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

 

Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον κ. Κρίτωνα Αρσένη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, να κουβεντιάσουμε αυτό το θέμα και κάτι άλλο το οποίο αφορά το μορατόριουμ που πρότεινε, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο μορατόριουμ για το πετρέλαιο και για τις εξέδρες, τις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης, μια πρόταση που έκανε ο κ. Αρσένης και η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καλή σας ημέρα κ. Αρσένη.

Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές μας.

Ας ξεκινήσουμε από τα μεταλλαγμένα. Τι ήταν αυτό που έφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Αυτό που στην ουσία γίνεται είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ξεπεράσει το μπλόκο στην έγκριση των μεταλλαγμένων, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε χώρα ξεχωριστά να μην επιτρέπει τη διακίνηση μεταλλαγμένων προϊόντων στο έδαφός της. Δίνει το κίνητρο προκειμένου το Συμβούλιο κατά πλειοψηφία να εγκρίνει μεταλλαγμένα.

Επίσης κάνει κάτι άλλο…

Η ομπρέλα δηλαδή η Ευρωπαϊκή που είχαμε μέχρι πρότινος που έλεγε όχι μεταλλαγμένα στην Ευρώπη, κλείνει;

Η ομπρέλα αυτή που είχε ανοιχτεί έναντι των πιέσεων της Αμερικής που προωθούσε τα μεταλλαγμένα κλείνει, καθώς πλέον είναι και ευρωπαϊκές χώρες και οι ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν μεταλλαγμένα και έχουν συμφέρον από τη διακίνησή τους.

Αυτό που είναι πολύ βασικό επίσης είναι ότι προσπαθεί να απεμπλακεί η Επιτροπή και από ένα δεύτερο γεγονός, ότι ο χώρες που θέλανε να αρνηθούνε τη διάθεση μεταλλαγμένων προϊόντων στην περιοχή τους, έπρεπε να το τεκμηριώσουν επιστημονικά. Αυτή τη στιγμή επιτρέπει στις χώρες με οποιοδήποτε ηθικό έρεισμα να τα απαγορεύουν, ώστε να μην υπάρχει κανένας αντίλογος απέναντι στις μοναδικές πλέον επιστημονικές εκθέσεις που θα έχουμε, που είναι αυτές της EFSA, της Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Τροφίμων στην Ευρώπη, που ….

Το αντίστοιχο FTA της Αμερικής δηλαδή που έχουμε εδώ.

Που όμως απ’ ό,τι φαίνεται και απ’ ότι συζητιέται ευρέως –δεν έχει την ιδία αξιοπιστία με το αντίστοιχο της Αμερικής. Οι μελέτες της EFSA θεωρούνται αρκετά μη αναξιόπιστες. Για την πρόσφατη έγκριση του τροποποιημένου προϊόντος αναγκάστηκε το Συμβούλιο να ζητήσει δύο εκθέσεις για το ίδιο θέμα από την EFSA και επειδή δεν ήταν ικανοποιημένο, τελικά να ζητήσει και η τρίτη έκθεση να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Έχουμε δηλαδή μια Ευρώπη η οποία πιέζεται από τις εταιρείες που παράγουν τα μεταλλαγμένα και αφήνει κερκόπορτες ανοιχτές;

Ναι ξεκάθαρα έχουμε μια Ευρώπη όπου από τη στιγμή που και η ίδια αρχίζει και παράγει μεταλλαγμένα, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που πιέζουν να ανοίξει εντελώς η ευρωπαϊκή αγορά στα μεταλλαγμένα. Δυστυχώς η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αυτό κάνει.

Ποια είναι η εκτίμηση η δική σας; Ότι στο μέλλον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες είναι οι περισσότερο φτωχές χώρες, θα υιοθετήσουν αυτή την πρακτική των καλλιεργειών των μεταλλαγμένων;

Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή το 80-90% των ζωοτροφών σε όλη την Ευρώπη προέρχονται από μεταλλαγμένα προϊόντα. Κόβουμε τα τροπικά δάση, καταστρέφουμε το δάσος του Αμαζονίου για να φυτέψουμε μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι για να έρθουν μετά σε εμάς σαν ζωοτροφές.

Επομένως η επαφή, λέτε, με τα μεταλλαγμένα ούτως ή άλλως βρισκόμαστε, παρ’ ότι υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι πρέπει να αναγράφεται πάνω σε οποιοδήποτε προϊόν, στη συσκευασία του, αν περιέχει ή δεν περιέχει μεταλλαγμένα στοιχεία. Έτσι δεν είναι;

Αυτό τον αγώνα δώσαμε για να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με τα μεταλλαγμένα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι μελέτες που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην υγεία και στη βιοποικιλότητα. Άρα παραβιάζεται η αρχή της πρόληψης που είναι βασική συνταγματική αρχή στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Και ηθικές αξίες παραβιάζονται και κανόνες.

Βεβαίως. Αλλά όταν έρχεται κάποιος να σχεδιάσει τους νόμους και τις αποφάσεις θα πρέπει να στηριχθεί και στις νομικές αρχές και αποφάσεις, πέρα από τα ηθικά. Η αρχή της πρόληψης που μας υποχρεώνει να έχουμε όλες τις μελέτες, όλα τα στοιχεία που να μας αποδεικνύουν ότι ένα προϊόν που θα εγκρίνουμε, μια δράση που ξεκινάμε, δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών και την βιοποικιλότητα.

Εδώ είναι σαν σχήμα πρωθύστερο όμως. Λέμε ναι στην καλλιέργεια σε όποιον θέλει και μετά φέρνουμε τα τεκμήρια, ότι ισχύει ή δεν ισχύει.

Αυτό που ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Μπαρόζο είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων να μας λέει ότι αυτά είναι ασφαλή προϊόντα, τι χρειαζόμαστε άλλες εγκρίσεις; Δυστυχώς όμως αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήσανε και στο θέμα της σήμανσης των προϊόντων. Δηλαδή χάσαμε μια μάχη στο Κοινοβούλιο στην προηγούμενη ολομέλεια για τη σήμανση των προϊόντων. Το Κοινοβούλιο δεν υπερψήφισε την δική του πρόταση για τη σήμανση των προϊόντων που έχουν μεταλλαγμένα. Αυτή τη στιγμή έχουμε σήμανση όταν ένα αγροτικό προϊόν είναι μεταλλαγμένο. Όταν όμως αυτό το προϊόν μετατρέπεται σε ζωοτροφή και στη συνέχεια εμείς καλούμαστε να καταναλώσουμε το γάλα, ή το κρέας, ή οτιδήποτε άλλα προϊόντα απ’ αυτό το ζώο, δεν έχουμε δικαίωμα οι Ευρωπαίοι πολίτες –μέχρι στιγμής- να γνωρίζουμε ότι αυτό το ζωικό προϊόν προέρχεται από ένα ζώο που έχει καταναλώσει μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Κύριε Αρσένη, νομίζω ότι συμμετέχουμε όλοι σε ένα πείραμα για το οποίο δεν έχουμε ερωτηθεί.

Πάντως η μάχη θα δοθεί. Θέλω να επισημάνω ότι…

Είστε αισιόδοξος;

Είναι δύσκολο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή, επειδή οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν πάρα πολύ και ακόμη και τη μη σήμανση, θέλω βέβαια να ξεκαθαρίσω ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες συνάδελφοι απ’ όλα τα κόμματα υπερψήφισαν την τροπολογία της σήμανσης, ακόμη και διαφοροποιώντας από τις κομματικές τους γραμμές, παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία είναι συντηρητική, η πλειοψηφία δεν θέλει καν τη σήμανση και η κατάσταση στο Κοινοβούλιο θα είναι δύσκολη.

Όμως θα δώσουμε τις μάχες και έχουμε κερδίσει κι άλλες ….

Ποιες άλλες χώρες είναι στο πλάι μας; Ας πούμε δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Αυστρία η οποία πρωτοστατεί στην καλλιέργεια των οικολογικών προϊόντων π.χ. των βιολογικών προϊόντων, είναι κόντρα ή είναι μάλλον συντεταγμένη μ’ αυτή τη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Αυστρία όχι δεν είναι.

Ποιες χώρες είναι;

Οι χώρες που υποστηρίζουν γενικότερα…

Οι συντηρητικές χώρες γενικώς;

Περισσότεροι άνθρωποι υποστήριξαν το θέμα της σήμανσης, παρά απ’ αυτούς που είναι ενάντια στα μεταλλαγμένα γενικά. Παρ’ όλα αυτά γενικά τα μεταλλαγμένα είναι πιο συμπαθή απ’ ό,τι φαίνεται στη γερμανική βιομηχανία, σε αγγλικές βιομηχανίες και στις ολλανδικές βιομηχανίες. Εκεί πέρα φαίνεται να είναι το κύριο κομμάτι του προβλήματος, όπως βέβαια είναι πολύ διαδεδομένο και στην Ισπανία.

Παρ’ όλα αυτά οι Ομάδες των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρα το βασικό μπλοκ που μπλοκάρει τη μη σήμανση, που ζητάει τη σήμανση, ή που π.χ. θα θέσει και περισσότερα ζητήματα για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων και τη λειτουργία της ESFA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων.

Παρ’ όλα αυτά θα είναι μια δύσκολη μάχη γιατί υπάρχουν σκληρά συμφέροντα στην Ευρώπη που μας θέλουν να μην γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε, γιατί φοβούνται ότι αν γνωρίζουμε ότι καταναλώνουμε μεταλλαγμένα, θα σταματήσουμε να τα καταναλώνουμε και άρα θα έχουν οικονομική ζημιά.

Κύριε Αρσένη επιστρέφουμε να δούμε κάτι για το μορατόριουμ σε σχέση με τις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Βεβαίως.

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Διαβάζω τη δήλωση που έχω, την δική σας δήλωση, στα χέρια μου, σύμφωνα με την οποία λέτε ότι:

«με τη ρύπανση από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, να απειλεί ακόμη τις ευρωπαϊκές ακτές, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ολιγωρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με καθυστέρηση 2 περίπου μηνών εξετάζει επιτέλους σήμερα την υποβολή ενός ευρωπαϊκού μορατόριουμ, που θα απαγορεύει τις νέες θαλάσσιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στα ευρωπαϊκά ύδατα. Αυτό είναι όμως μόνο η αρχή. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, σε υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου που ήδη λειτουργούν να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη και ποιος θα πρέπει να πληρώσει. Να εφαρμοστεί δηλαδή η αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει και να γίνει αυστηρός καταλογισμός της ευθύνης στις πετρελαϊκές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις αυτές».

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πρόληψη υπάρχει σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Διότι ο ρυπαίνων πληρώνει μπορεί να ακούγεται δίκαιο, ωστόσο η καταστροφή σε επίπεδο περιβάλλοντος έχει συντελεστεί. Το να πληρώσει ή να μην πληρώσει, κινείται σε ένα άλλο επίπεδο. Όχι σ’ αυτό του περιβάλλοντος καθ’ εαυτού.

Απλά καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή ούτε καν αυτό το αυτονόητο που λέτε, ότι ο ρυπαίνων θα πρέπει να πληρώσει δεν ισχύει. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την περιβαλλοντική ευθύνη, την ευθύνη δηλαδή του περιβαλλοντικού κόστους και του κοινωνικού κόστους από ένα ατύχημα σε μια υπεράκτια δεξαμενή άντλησης πετρελαίου όταν γίνεται ένα τέτοιο ατύχημα.

Η μέχρι στιγμής νομοθεσία δεν συμπεριλαμβάνει τις εξέδρες αυτές.

Τις υπεράκτιες αυτές εξέδρες άντλησης.

Στην ουσία στηριζόμαστε στην οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα που αφορά μέχρι και τα παράκτια ύδατα, δε φτάνει στα βάθη στα οποία υπάρχουν οι περισσότερες εξέδρες.

Και από εκεί και πέρα λες και η θάλασσα είναι ένα κλειστό σύστημα, δεν μας νοιάζει τι γίνεται παραπέρα;

Δεν έχει προβλεφθεί από τον ευρωπαϊκό νόμο. Δεν θεωρώ ότι υποχρεωτικά είναι κακοπροαίρετο. Δεν έχει όμως κανείς καθίσει να το σκεφτεί.

Είναι αφελές τουλάχιστον τότε.

Είναι αφελές τουλάχιστον. Αυτή την αφέλεια πρέπει να τη διορθώσουμε προκειμένου να δείξουμε ότι δεν ήταν σκόπιμο, αλλά ήταν μια παράβλεψη. Αλλά αυτό όμως που ζητάτε κι εσείς, που είναι το θέμα της πρόληψης, είναι αυτό που έθεσα εγώ και το υποστήριξε και η συνάδελφος η πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας η Κορίν Λεπάζ στην Ολομέλεια του Ιουνίου, στον κ. Γκούντερ Όττινγκερ που είναι Επίτροπος Ενέργειας, ότι θα πρέπει να έχουμε ένα μορατόριουμ να μην επιτρέψουμε δηλαδή την κατασκευή νέων εξέδρων άντλησης πετρελαίου.

Τουλάχιστον.

Τουλάχιστον.

Αυτό υιοθετήθηκε;

Αυτό που μας είπε ο κ. Όττινγκερ μαζί με την κυρία Δαμανάκη την προηγούμενη εβδομάδα στην πρόσφατη ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Φάνηκε ο κ. Όττινγκερ να είναι τρομοκρατημένος και πλέον λένε ότι θα προτείνει η Επιτροπή την προσωρινή, τουλάχιστον, απαγόρευση κατασκευής νέων εξεδρών, μέχρι να δούμε τι έφταιξε, τι μέτρα να λάβουμε, πώς θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο πριν ξαναεγκριθεί μια εξέδρα.

Εγώ αυτό που ζήτησα με τη σειρά μου είναι ότι αυτό το μορατόριουμ δεν θα πρέπει να είναι προσωρινό, αλλά μόνιμο.

Και υιοθετήθηκε προς το παρόν ότι θα το ελέγξουν με μια σοβαρότητα το ζήτημα. Έτσι δεν είναι;

Υιοθετήθηκε ότι αναμένουμε την πρόταση της επιτροπής προς το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη μέλη που αυτά θα πρέπει να αποφασίσουν μαζί με το Κοινοβούλιο για το προσωρινό μορατόριουμ. Η διαδικασία απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπλοκη. Έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει, στη συνέχεια αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από το Συμβούλιο και πλέον και το Κοινοβούλιο μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Κάπου εκεί σ’ αυτές τις περίπλοκες διαδικασίες χάνεται και η ουσία του πράγματος καμιά φορά, όπως γίνεται με τα μεταλλαγμένα τώρα.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία.

Κι εγώ ευχαριστώ. Και απλά θέλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι ο αγώνας για τα μεταλλαγμένα θα δοθεί, είναι δύσκολος αγώνας, αλλά έχουμε κερδίσει και πιο δύσκολους.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.