σε ,

Συνέντευξη του Κρίτωνα Αρσένη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΤ3, 102 FM, για τα κρυφά κόστη της πυρηνικής ενέργειας

Σας λέγαμε και πριν από λίγο ότι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κρίτωνας Αρσένης, έκανε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και βέβαια ζήτησε και φόρο στην πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να καταρριφθεί ο μύθος της φθηνής πυρηνικής ενέργειας. Θα μας τα πει όμως ο ίδιος. Καλησπέρα σας κ. Αρσένη.

Καλησπέρα και καλησπέρα στους ακροατές μας.

Να είστε καλά. Όπως βλέπετε τελικά έχουμε νέα δεδομένα. Από το 5 πήγαμε στο 7, όσον αφορά το βαθμό επικινδυνότητας, φτάνουμε στα επίπεδα του Τσέρνομπιλ. Οι Ιάπωνες δεν ήταν ξεκάθαροι από την αρχή, εν πάση περιπτώσει. Εμείς τώρα ως Ευρώπη…

Εν πάση περιπτώσει γιατί είμαστε στην Ευρώπη. Εν πάση περιπτώσει δε θα λέγαμε, αν ήμασταν στον Ειρηνικό.

Ακριβώς, εμείς ως Ευρώπη τώρα τι ακριβώς κάνουμε, τι ακριβώς γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο;

Αυτό που έθεσα στον Επίτροπο Έτιγκερ και αυτό που δέχτηκε ο Επίτροπος και δημοσίως είναι ότι δεν καταγράφονται μια σειρά από κόστη της πυρηνικής ενέργειας. Και αυτό έχει μια σημαντική επίπτωση. Απέναντι σε ένα οποιοδήποτε ατύχημα, το σπίτι μας ή η επιχείρηση μας μπορεί να ασφαλιστεί από μια ασφαλιστική εταιρεία. Είναι τέτοιο το κόστος ενός πυρηνικού ατυχήματος που καμιά ασφαλιστική εταιρεία δεν το αναλαμβάνει. Είναι τέτοιο το κόστος που ακόμα και τα κεφάλαια των εταιρειών ενέργειας δεν αρκούν για να το καλύψουν.

Οπότε αυτό το κόστος μετακυλύεται υποχρεωτικά στο κράτος, όπου μπορεί να γίνει ένα ατύχημα, και στους πολίτες. Αντίστοιχα κόστη, επίσης σημαντικά, είναι τα κόστη της έρευνας για τα πυρηνικά, αλλά και τα κόστη της διάθεσης των αποβλήτων, τα οποία επίσης καλύπτονται στην ουσία από δημόσιους πόρους. Είναι μια σειρά από κόστη τα οποία δεν προσμετρώνται στην τιμή της πυρηνικής ενέργειας, της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά.

Με αποτέλεσμα να μπορεί να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή το λόμπι των πυρηνικών, που είχε δυναμώσει αρκετά την τελευταία περίοδο, ότι τα πυρηνικά είναι μια φθηνή πηγή ενέργειας και άρα φθηνότερη και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας πολύ πιο φιλικές στο περιβάλλον με μηδαμινές ή ελάχιστες ή πολύ μικρές επιπτώσεις και κινδύνους.

Βέβαια δε λένε ότι η διαχείριση τουλάχιστον των πυρηνικών αποβλήτων, θέλει τόσα χρήματα όσο πάρα πολλές επενδύσεις και λιγότερο μάλιστα θα ήθελαν για τις ήπιες μορφές ενέργειας, τις εναλλακτικές όπως τις λέμε, δυστυχώς. Κύριε Αρσένη, σας ανησυχεί, σας προβληματίζει ως ευρωβουλευτή το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το σκοτάδι, υπήρξε, από την πλευρά της Ιαπωνίας, σε σχέση με την κατάσταση στο σταθμό της Φουκουσίμα;

Υπάρχει μια ανησυχία στο ποσοστό που ακόμα και σήμερα δεν έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι γίνεται στη Φουκουσίμα και στην Ιαπωνία. Με ανησυχεί αρκετά και το έθεσα και σήμερα στον Επίτροπο Ντάλι.

Πολύ απλά, με βάση τα στοιχεία που έχουμε γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα που μεταφέρονται προς την Ευρώπη, αγροτικά κυρίως προϊόντα από δώδεκα νομαρχίες της Ιαπωνίας, που θεωρούμε ότι έχουν επηρεαστεί από το ατύχημα στη Φουκουσίμα. Είναι σημαντικό προληπτικά να προχωρήσουμε σε αντίστοιχους ελέγχους για όλα τα προϊόντα, για τις υπόλοιπες τριάντα πέντε νομαρχίες της Ιαπωνίας. Ιδίως τώρα που η κλίμακα του ατυχήματος γίνεται καλύτερα κατανοητή και βλέπουμε ότι είναι ισότιμο τουλάχιστον του Τσερνομπίλ. Προφανώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να δούμε και χειρότερα.

Κάτι που μας αφορά άμεσα, είναι αυτό που ζητήσατε από τον Επίτροπο Ενέργειας τον κ. Ότιγκερ. Δηλαδή το άμεσο κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων άνω της τριακονταετίας και τη μη κατασκευή νέων, όσον αφορά σε μας, στην Ευρώπη τώρα. Είχατε κάποια δέσμευση σε αυτό;

Δεν υπήρχε κάποια δέσμευση σε αυτό. Δυστυχώς και στο Κοινοβούλιο δεν καταφέραμε να έχουμε πλειοψηφία σε ένα αντίστοιχο ψήφισμα με το οποίο θέλαμε να θέσουμε τη σταδιακή αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης.

Αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι η Γερμανία όντως φαίνεται ότι θα κλείσει αντίστοιχες μονάδες, γιατί είναι μια χώρα από την οποία προέρχεται και ο Επίτροπος Έτιγκερ, και θεωρούμε ότι θα πρέπει τώρα να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να συνεχίσουμε να πιέζουμε και ως Κοινοβούλιο. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατές φωνές και στο Κοινοβούλιο, που ζητάνε να κινηθεί η Ευρώπη σήμερα, για την πυρηνική ενέργεια, για την αποπυρηνικοποίησή της. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δε φαίνεται…

Οι Γάλλοι φαντάζομαι ότι είναι οι πιο δισταχτικοί, ως μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις χρήσης πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο.

Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη συζήτηση, άλλοι γιατί τα κείμενα δεν είναι αρκετά σκληρά αντιπυρηνικά και άλλοι γιατί τα κείμενα είναι αρκετά σκληρά αντιπυρηνικά, καταψηφίζουν κοινά κείμενα, όπως αυτό που προσπαθήσαμε να περάσουμε στο Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα και από τα αριστερά και από τα δεξιά τελικά να έχουμε αρνητικές ψήφους και η προσπάθεια να βγουν ξεκάθαρες αποφάσεις, που να αφορούν την αποπυρηνικοποίηση ή έστω το κλείσιμο των παλαιών μονάδων, έστω το να μη δημιουργηθούν νέες, έστω σταδιακά να πάμε στην αποπυρηνικοποίηση, ακόμα και αυτό να έχει δυσκολίες να περάσει.

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι η πίεση που ασκεί ο καθένας μας, όλοι οι πολίτες όπως τελικά αυτό που έγινε στη Γερμανία. Το ότι οι πολίτες καταψήφισαν την κυβέρνηση της κας Μέρκελ και το κόμμα της κας Μέρκελ ακριβώς λόγω της στάσης που είχε πάρει στο θέμα των πυρηνικών.

Ένα τελευταίο αφορά στις εισαγωγές, κυρίως σε τρόφιμα από την Ιαπωνία. Είναι αρκετά χαλαρά θα λέγαμε τα αποδεκτά επίπεδα ραδιενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ακρίβεια είκοσι φορές πιο χαλαρά απ’ ότι στην Ιαπωνία. Και μας κάνει εντύπωση αυτό, γιατί είναι δυνατόν κάτι να μην επιτρέπεται να κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά και να εξάγεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Υπήρξε παρέμβαση γι’ αυτό το θέμα και τώρα εξισώνονται τα επίπεδα αυτά. Το πρόβλημα είναι όμως και πάλι ότι παρόλο που έγινε ρύθμιση για δώδεκα νομαρχίες, για τις υπόλοιπες τριάντα πέντε δεν υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση για αυστηρούς ελέγχους. Θα πρέπει να υπάρχουν οι ειδικοί αυτοί έλεγχοι λόγω των επιπτώσεων του ατυχήματος και στις υπόλοιπες νομαρχίες μέχρι τουλάχιστον να έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός των επιπτώσεων αυτού του ατυχήματος.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την κουβέντα που είχαμε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Συνεχίστε τον αγώνα βλέπετε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.Πολύ δύσκολα. Να είστε καλά, καλό βράδυ ευχόμαστε.

Καλό βράδυ.

Γεια σας.