σε ,

Συνέντευξη του Κρίτωνα Αρσένη στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ, στην εκπομπή “ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ”

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για να δούμε αυτή την ιστορία, μόλις έμαθα ότι στη συγκέντρωση λέει των αγανακτισμένων της Θεσσαλονίκης απόψε στο Λευκό Πύργο θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολύ καλά θα κάνει.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εν πάση περιπτώσει αυτό το φαινόμενο έχει αποκτήσει λέω μια ευρύτητα, έτσι; Και στον πληθυσμό που συμμετέχει και στην παρεμβατικότητά του, έστω κι αν δεν υπάρχουν ενιαίοι στόχοι, ίδια συνθήματα ή δεν είναι ομογενοποιημένο ας πούμε το πλήθος που συμμετέχει σε αυτό.

Θα ήθελα τη γνώμη ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος μετέχει της κανονικής πολιτικής, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, ο οποίος είναι Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κρίτων Αρσένης. Να τον καλημερίσουμε, καλημέρα σας κ. Αρσένη.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γεια σας κ. Αρσένη, καλημέρα.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να είστε καλά. Θέλουμε έτσι ένα σχόλιο γι΄ αυτό το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό ή μόνο ισπανικό, έχει αρχίσει να αποκτά πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Είχαμε το πρώτο ραντεβού την προηγούμενη Κυριακή, την επόμενη έχουμε το επόμενο ραντεβού, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας που δε βολεύεται, να το πω έτσι, με το μοντέλο που έχουμε φτιάξει και με το οποίο ζούμε.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στην Ισπανία και στην Ελλάδα είναι που το μέγεθος προκαλεί εντύπωση. Στις άλλες χώρες ήταν πολύ μικρές οι συγκεντρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία, για εμάς όλους, το ότι έχουμε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση ειρηνική, χωρίς να είναι καπελωμένη από ότι φαίνεται από κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά που οργανώνεται μέσα από την κοινωνική δικτύωση και το internet.

Θεωρώ ότι είναι θετικό ότι έχουμε οικογένειες με παιδιά, ανθρώπους που πολλές φορές δεν πηγαίνουν στις πορείες, να εκφράζουν με ειρηνικό τρόπο την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά είναι ένα στοιχείο που αμφισβητεί -να το πω έτσι- τις καθιερωμένες δομές της πολιτικής έτσι όπως διεξάγεται στην Ελλάδα ή είναι κάτι πρόσκαιρο που αντιδρά σε μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί που πιέζει οικονομικά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα έλεγα ότι κατ΄ αρχήν ξανανοίγει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίον κανείς διαμαρτύρεται ή εκφράζει την αγωνία του ή τη διαφοροποίησή του απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας. Κι αυτό έχει ενδιαφέρον.

Δηλαδή παρουσιάζεται μια εναλλακτική στο μοντέλο των έντονων συγκρουσιακών πολλές φορές πορειών με διαμαρτυρίες και βία εκατέρωθεν. Πάμε σε ένα μοντέλο ειρηνικής διαμαρτυρίας. Να εκφράζει κανείς την αγωνία του και να μπορεί να πάρει την οικογένειά του να το κάνει. Δε χρειάζεται να φοβάται, μπορεί να κατέβει με έναν πολύ φυσιολογικό και ειρηνικό τρόπο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά αυτοί οι άνθρωποι όπως είδατε αμφισβητούν τα πάντα κ. Αρσένη και αμφισβητούν τους Πολιτικούς συνολικά, λέει να φύγουν να αλλάξει το σύστημα όλο και θέτουν τέτοιου είδους θέματα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να αποκτήσει συμμετοχικά στοιχεία η Δημοκρατία μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θεωρούν ότι δεν μετέχουν στις αποφάσεις.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο της συμμετοχικής Δημοκρατίας, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το τι γίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε αυτές τις συναντήσεις.

Θα διαφωνήσω ότι είναι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων που εκφράζουν μια πιο ακραία τοποθέτηση, αν θέλετε μια γενίκευση που τη βιώνουμε και από τις βόρειες χώρες προς την Ελλάδα: όλοι οι νότιοι είναι τεμπέληδες, όλοι οι νότιοι παίρνουν τα χρήματά μας και κάνουν διακοπές.

Αντίστοιχες γενικεύσεις έχουμε για τους πολιτικούς, για τους δημόσιους υπαλλήλους, για τους δημοσιογράφους, για όλες τις πιθανές κατηγοριοποιήσεις στην Ελλάδα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σωστό είναι αυτό, εντάξει, το ισοπεδωτικό δεν είναι σωστό, η ισοπεδωτική αντίληψη προφανώς δεν είναι σωστή.

Αλλά λέω όμως ότι φαίνεται ότι ενοποιεί και ομογενοποιεί αυτόν τον κόσμο κι όχι μόνο στο επίπεδο της συνθηματολογίας, άμα περπατήσετε και μιλήσετε με αυτούς τους ανθρώπους θα δείτε ότι και νέοι και μεγαλύτεροι και πιο ευκατάστατοι και λιγότερο και άνεργοι και εργαζόμενοι και τα λοιπά είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που ζουν.

Αυτό όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο, όχι γιατί κόβονται λεφτά ή γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που υπάρχει ως πολιτική, ως συμμετοχή, ως έκφραση, ως ρόλος στην κοινωνία. Δηλαδή βγαίνουν κι άλλα στοιχεία μέσα από την οικονομική πίεση.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Αν θέλετε βγαίνουν στοιχεία συσσωρευμένης αγανάκτησης πάρα πολλών χρόνων.

Δηλαδή τώρα που το πρόβλημα και η οικονομική κρίση, μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται η αμφισβήτηση. Αυτή η αγανάκτηση δεν αφορά κάποιο μέτρο μόνο ή κάποια πολιτική κατάσταση σήμερα. Είναι η συσσωρευμένη αντίδραση σε πράγματα που είχαμε αποδεχτεί όλοι μας όμως για πάρα πολλά χρόνια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά νιώθετε ότι αυτό μπορεί να σαρώσει και τον δικό σας πολιτικό φορέα, που είναι και ο κύριος αποδέκτης της διαμαρτυρίας του κόσμου;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι δεν το θεωρώ. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου, η προσπάθεια της κυβέρνησης, σε πάρα πολλά σημεία απαντάει στο αίτημα των ανθρώπων που μαζεύονται στο Σύνταγμα. Οι άνθρωποι που μαζεύονται στο Σύνταγμα είναι νέοι άνθρωποι, νέες οικογένειες..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, οι περισσότεροι ναι.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Και αν θέλετε υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θα πηγαίνατε κ. Αρσένη σε μια τέτοια συγκέντρωση; Εάν ήσασταν ας πούμε εδώ στην Αθήνα θα κατεβαίνατε στο Σύνταγμα, ως νέος άνθρωπος εννοώ;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ να σας πω, πρώτα απ΄ όλα θα κατέβαινα απέναντι σε αυτό που γίνεται στην Ευρώπη σήμερα.

Έχουμε αυτή τη στιγμή μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία λαϊκίζει, δημαγωγεί απέναντι στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, κάθε κράτος-μέλος άγεται και φέρεται από τον λαϊκισμό όλο και περισσότερο και αυτό έχει έναν αντίκτυπο στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, πάρα πολύ σκληρό.

Έχουμε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία που αλλάζουν συνεχώς θέση για το τι πρέπει να γίνει με την ελληνική κρίση και το αν θα μας στηρίξουν ή όχι. Και αυτό έχει αντίκτυπο στις αγορές και αντίκτυπο στο αναπτυξιακό κλίμα στη χώρα μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς θα φωνάζετε λοιπόν εναντίον της ισχυρής άποψης σήμερα στην Ευρώπη στην πραγματικότητα.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Της αδύναμης άποψης στην Ευρώπη.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αυτής που κυριαρχεί όμως, εννοώ στο επίπεδο της εξουσίας, άλλο αυτό.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι δεν κυριαρχεί κάτι συγκεκριμένο. Έχουμε μια Ευρώπη που αλλάζει γνώμη κάθε τρίτη μέρα, έχουμε κράτη-μέλη που οργανώνουν συνόδους για την κρίση στο Ευρώ και από τη στιγμή που ανακοινώνεται η απόφαση να γίνει μια Σύνοδος ώσπου να ολοκληρωθεί, έχουν αλλάξει τρεις φορές τη γνώμη τους. Αυτό το πράγμα το παρακολουθούν οι αγορές, το παρακολουθεί ο κόσμος και το παρακολουθούμε και όλοι μας και τρομάζουμε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα, πρέπει όμως να κλείσουμε κ. Αρσένη, σας ευχαριστούμε πολύ, καλή σας μέρα.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημερίζουμε, να είστε καλά.