σε ,

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει ρητά την απαγόρευση της εμπορίας παράνομα υλοτομημένης ξυλείας

Υπέρ της ρητής απαγόρευσης της εμπορίας παράνομης ξυλείας στην Ευρώπη τάχθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ευρεία διακομματική πλειοψηφία. Ο Κρίτων Αρσένης που θα εκπροσωπήσει τους Σοσιαλιστές στις διαπραγματεύσεις του τελικού κειμένου νομοθεσίας με το Συμβούλιο, πέτυχε την ενσωμάτωση 40 από τις 45 τροπολογίες του, εισάγοντας βασικά σημεία στην πρόταση του Κοινοβουλίου όπως:

1. Η γενική απαγόρευση της τοποθέτησης και διάθεσης παράνομης ξυλείας στην ευρωπαϊκή αγορά
2. Η προστασία της βιοποικιλότητας ως προϋπόθεση για την εισαγωγή ξυλείας στην ΕΕ
3. Η αποσαφήνιση των προϋποθέσεων νομιμότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας και να αποφευχθούν περιττά κόστη
4. Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας
Οι Σοσιαλιστές, με εισηγητή τους τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ήταν η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα που στήριξε την έκθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:
«Ο Ευρωπαίος καταναλωτής δεν θα πρέπει να είναι χορηγός της παγκόσμιας αποδάσωσης. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται εν αγνοία του. Η διακίνηση παράνομα υλοτομημένης ξυλείας πλήττει τις επιχειρήσεις ξυλείας, προκαλώντας παράλογες διακυμάνσεις τιμών και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στα προϊόντα ξυλείας. Την ίδια στιγμή, η παράνομη υλοτόμηση τροπικών δασών, χρηματοδοτεί συχνά αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις σε κάποιες από τις πιο εύθραυστες περιοχές του πλανήτη. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να μπει ένα τέλος και στα τρία αυτά δεινά».