σε , ,

Τρία ψέματα της Υπουργού για τα Αρχαία της Βενιζέλου: Η πάση θυσία απόσπαση ωφελεί μόνο τους εργολάβους

Τρία ψέματα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρο Θεσσαλονίκης, κατέρριψε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής που κατέθεσε για το θεμα.

1.Η Υπουργός Πολιτισμου Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι η λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων ήταν ανέφικτη και η μελέτη ανύπαρκτη και  ανυπόγραφη «Σε ό,τι αφορά τη μελέτη του 2017, σημείωσε ότι «δεν υπεβλήθη καμία μελέτη, με την οποία να είναι εφικτή η κατασκευή του μετρό με κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων. Δεν υπάρχει μελέτη. Είτε θέλετε να το δεχθείτε, είτε δεν θέλετε!»  Όπως επεσήμανε ο Κρίτων Αρσένης: «Η μελέτη για την κατά τόπους διατήρηση των αρχαιότητων την οποία είχε υποβάλλει η ΑΚΤΩΡ στην Αττικό Μετρό και με την οποία είχαν συμφωνήσει οι υπηρεσίες και η οποία είχε ήδη υλοποιηθεί μερικώς με δαπάνη 5 εκατομυρίων ευρώ μπορεί να θέλατε να μην υπήρχε, αλλά δυστυχώς για εσάς υπάρχει! Άλλωστε η μελέτη που η υπουργός αποκρύπτει παρουσιάστηκε επίσημα σε δημόσια εκδήλωση από τον μελετητή».

2.«Ήταν η Αττικό Μετρό που μας ενημέρωσε ότι ζητά πλέον την απόσπαση των αρχαιοτήτων και γι αυτό το αναπέμψαμε στο ΚΑΣ» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ.Μενδώνη. Ο Κρίτων Αρσένης  επισήμανε ότι ούτε αυτό είναι αληθες. «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την απόσπαση αρχαιοτήτων στην ομιλία του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019. Κατ Εντολή του Πρωθυπουργού λειτουργήσετε στη συνέχεια και εσείς και η Αττικό Μετρο».

3.Η υπουργός επισήμανε ότι η διατήρηση είναι ανέφικτη, γι’ αυτό το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης ενάντια στην απόσπαση. Ο Κρίτων Αρσένης επισήμανε στην υπουργό ότι και πάλι δεν λέει αλήθεια. «Αναφερθήκατε για να υποστηρίξετε τα όσα λέτε στο 2014, όταν έβγαλε απόφαση το ΣτΕ, διότι τότε δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση. Από τότε άλλαξαν όλα. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης βρήκε την εναλλακτική. Με ανοιχτές διαδικασίες στηριζόμενη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».

Αναφερόμενη στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, η Υπουργός σημείωσε ότι «το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διατύπωση ουσιαστικής γνώμης για τη μελέτη είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη του Συμβουλίου».

Ο Κρίτων Αρσένης αφου υπενθύμισε στην Υπουργό τις αρνητικές εισηγήσεις υπηρεσιών του ΥΠΠΟ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στην Βενιζέλου, επισήμανε ότι: «Μιλάτε για την εμπιστοσύνη στα μέλη του ΚΑΣ που εσείς διορίσατε. Δεν είχατε εμπιστοσύνη στα μέλη του προηγούμενου ΚΑΣ. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Το ΚΑΣ δεν μπορεί να είναι όργανο της κάθε και του κάθε υπουργού. Πρέπει να είναι αντικειμενικό, θεσμικό εργαλείο» απάντησε ο Κ.Αρσένης. 

Ποιοι ωφελούνται από την απόσπαση των αρχαιοτήτων:

«Σημερα τα αρχαία δεν καθυστερούν το μετρό. Η απόσπασή τους καθυστερεί το μετρό. Η απόσπασή τους θέτει σε αμφιβολία τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Διαλύετε έναν αρχαιολογικό χωρο, διαλύετε τις υποκείμενες αρχαιότητες, στερείται το Μετρό από τους κατοίκους της πόλης, ισως μάλιστα οριστικά, αφού αν δεν ολοκληρωθεί το εργο εως το 2023 χάνεται η Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση. Οι μόνοι ωφελούμενοι είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες που διεκδικούν αποζημιώσεις 1,5 δις. Ευρώ» επεσήμανε ο Κρίτων Αρσένης

Αναφορικά με την μελέτη απόσπασης αρχαιοτήτων, ο Κρίτων Αρσένης επισήμανε ότι: «Η μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων έχει χαρακτηρισθεί μια έκθεση ιδεών, ανώριμη, έωλη και ελλιπής. Την ίδια στιγμή, η ίδια η διαδικασία έγκρισης της απόσπασης φαίνεται να είναι παράνομη, όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα οι φορείς επισημαίνουν ότι «την απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων ενέκρινε το ΚΑΣ, σε παράνομη συνεδρίασή του, εξαιτίας της συμμετοχής δυο μελών που έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από τη συνεδρίαση. Η συμμετοχή του ενός ήταν ανεπίτρεπτη λόγω προηγούμενης εμπλοκής του ως έμμισθου συμβούλου της Αττικό Μετρό με εμμονή στη λύση της απόσπασης. Η συμμετοχή του δεύτερου, εξαιτίας του γεγονότος ότι συγγενής του έχει άμεσο οικονομικό συμφέρον από την έκβαση της υπόθεσης»», σημείωσε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησής του.