σε , ,

Υποχρεωτική ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται στις θαλάσσιες, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών

Την επέκταση της υποχρέωσης ανακύκλωσης των απορριμμάτων και την προώθηση μέτρων για την επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών τροφίμων και ποτών που προσφέρονται κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων, αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, ζήτησαν με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και Σπύρος Δανέλλης. Η συνεχής ανάπτυξη των επιβατικών μεταφορών τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει συνοδευτεί από ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η επέκταση των οδηγιών που ισχύουν για τα υλικά συσκευασίας στον τομέα των επιβατικών μεταφορών.

Μέχρι σήμερα η ανακύκλωση των απορριμμάτων των επιβατικών μετακινήσεων γίνεται αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Δυστυχώς ελάχιστες ακτοπλοϊκές, αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ ο αριθμός των Ευρωπαίων που ταξίδεψαν το 2009 έφτασε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τους 1,5 δισ. επιβάτες, από τους οποίους 400 εκ. με πλοία, 700 εκ. με αεροπλάνα και 400 εκ. με τραίνα.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας να γίνει ο τρόπος ζωής μας βιώσιμος σταματώντας την σπατάλη των λιγοστών πλέον φυσικών πόρων, τέτοια κενά στη νομοθεσία και τέτοιες πρακτικές από την πλευρά των εταιρειών είναι ανεπίτρεπτες. Θα αναμέναμε οι εταιρείες από μόνες τους, να αλλάξουν τις μη βιώσιμες πρακτικές τους. Φαίνεται όμως δυστυχώς ότι χωρίς θεσμική παρέμβαση κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει άμεσα».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης δήλωσε τα εξής:  «Καθημερινά οι επιβατικές μεταφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Η μη-ένταξη των μεταφορών στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για την ανακύκλωση συνιστά πρόκληση, αφ’ ενός για τον ανορθολογικό τρόπο διαχείρισης του τεραστίου όγκου τους, αφ’ ετέρου γιατί η διαλογή τους και η ορθή διαχείριση είναι τεχνικά απλή δίχως να συνεπάγεται μεγάλο κόστος».