σε , ,

Φρένο στην ανάπτυξη βιοκαυσίμων σε βάρος της διατροφικής ασφάλειας

Με μία απόφαση σταθμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει φρένο στην ανάπτυξη βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς σε βάρος της διατροφικής ασφάλειας και του περιβάλλοντος. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στη συγκεκριμένη νομοθεσία κατάφερε να ανατρέψει την γραμμή των Συντηρητικού Κόμματος και να υπερψηφιστεί η πρότασή για πάγωμα της παραγωγής βιοκαυσίμων από γεωργικά προϊόντα.

 

Υπερψηφίστηκε επίσης η πρότασή για την υποχρεωτική εφαρμογή κριτηρίων βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα. από το 2020, ώστε να αποσυρθούν από την αγορά βιοκαύσιμα που ρυπαίνουν το περιβάλλον επιβαρύνοντας την κλιματική αλλαγή.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη:

 

Η χρήση καλλιεργήσιμης γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει οδηγήσει σε φτώχεια, πείνα και μετανάστευση μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή οδηγεί σε μαζική καταστροφή των δασών και αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όλα αυτά οφείλονται στις ευρωπαϊκές πολιτικές που επιδοτούν τις δραστηριότητες αυτές με πάνω από 6 δις ευρώ ετησίως. Οι πολιτικές αυτές είναι λανθασμένες και καταστροφικές και ήρθε η ώρα να τις αλλάξουμε. Σήμερα το Κοινοβούλιο αποφάσισε να βάλει φρένο στα καταστροφικά βιοκαύσιμα και να ενισχύσει μόνο τα βιοκαύσιμα νέας γενιάς εφόσον δεν επιβαρύνουν την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και το περιβάλλον. Μπροστά μας έχουμε τις διαπραγματεύσεις με τις 28 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η νέα νομοθεσία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που πάλεψαν για  να σταματήσει η παράλογη αυτή ευρωπαϊκή πολιτική και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να μην ταχθεί στο πλευρό λίγων ανατολικών χωρών που αντιδρούν στην μεταρρύθμιση της νομοθεσίας αλλά να συνταχθεί με τον πυρήνα της Ευρώπης που τολμά να διορθώνει τα λάθη της.